PS Ieronim: Hristos, Făcătorul luminii, redă lumina ochilor cu același „Fie!” dumnezeiesc și atotputernic

Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul a oficiat duminică Sfânta Liturghie la Patriarhie și a predicat despre legătura dintre lumină și viață, ca esență a dumnezeirii. Mântuitorul i-a vindecat pe orbii din Capernaum cu același cuvânt cu care a creat și lumina la Facerea lumii: „Fie!” Această poruncă restauratoare le-a dăruit lumina ochilor.

„Cel Ce este Lumină, Fiul lui Dumnezeu, Cel Care este împreună-Creator cu Părintele Ceresc și cu Duhul Sfânt, a zis «Să fie lumină!». Și, mărturisește prin Duhul Sfânt prorocul Moise, a fost lumină”, a spus episcopul vicar. „Iar Sfântul Ioan Evanghelistul completează: «Întru El era viață și viața era lumina oamenilor». Iată cât de legată este lumina de viață, este esențială vieții noastre pământești.”

„Cel care a creat lumina zicând «Să fie lumină!» ni se arată în această Evanghelie din nou dând lumină: «…fie vouă!» este răspunsul dat celor doi oameni care alergau după [El,] Lumina Întrupată”, a continuat ierarhul.

Domnul i-a întrebat pe orbi dacă cred că poate să le redea lumina ochilor. „Mântuitorul Hristos de multe ori a folosit această întrebare pentru că, din smerenia Sa dumnezeiască, a dorit ca întotdeauna actul Său de vindecare să nu fie un dictat al Celui puternic, ci o cooperare cu cel care are nevoie”, a explicat Preasfințitul Părinte Ieronim.

Când i-au răspuns „Da, Doamne!», Hristos le-a spus: „După credința voastră fie vouă!” Ierarhul a precizat: „La fel ca și la început, când a zis să fie lumină, acest «fie!» dumnezeiesc și atotputernic deschide ochii celor orbi”.

„Pe Cel Ce este lumină și a făcut lumina îl rugăm astăzi să vină și să ne deschidă ochii sufletului, (…) să ne deschidă ochii și spre o altă lumină: lumina valorilor duhovnicești, lumina facerii de bine, lumina dragostei atotcuprinzătoare”, a spus episcopul vicar. „Deci să ne străduim, iubiții mei, să avem această lumină, ca să fugă din sufletul nostru tot răul, toată patima, toată ura, toată învrăjbirea, toată clevetirea, tot gândul cel rău.”

„În același timp, să fim întotdeauna modești atunci când facem faptele bune, așa cum ne-a învățat Mântuitorul – nu pentru a primi doar lauda oamenilor, ci pentru Dumnezeu, în mod tainic și plăcut Lui, ca să ne fie ca plată pentru viața veșnică”, a încheiat Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul.

Foto credit: Arhiva Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente