PS Ieronim despre chemarea pe care ne-o fac de pe Tabor Moise și Ilie: Să nu ne îndepărtăm de cele sfinte

Preasfințitul Părinte Ieronim a oficiat sâmbătă Sfânta Liturghie și slujba sfințirii antimiselor la Catedrala „Înălțarea Domnului” din Vârșeț, Serbia. Ierarhul a spus că cei doi profeți care s-au arătat vorbind cu Mântuitorul pe Tabor ne cheamă să căutăm permanent lumina adevăratei credințe.

„Cei doi profeți care se arată în dreapta și în stânga Mântuitorului (pe Tabor) ne fac o chemare”, a spus ierarhul.

„Prezența lui Ilie este o chemare ca cei care s-au rătăcit de la credința adevăratului Dumnezeu să se întoarcă și să fie practicanți ai credinței”, a subliniat Episcopul Daciei Felix. „Și, dacă puterile lor sunt slabe și nu pot participa la această minunăție a cultului ortodox, care este puțin cam lungă din punct de vedere al timpului și pentru unii răbdarea este încercată, chemarea este aceeași”.

„Dacă nu pot participa chiar la toată slujba, măcar să vină și la momentele importante, dar să nu cadă în această ispită venită de la cel rău și să renunțe de a participa la Sfânta Biserică”, a mai spus Preasfinția Sa.

Preasfințitul Părinte Ieronim a oficiat sâmbătă, 6 august 2022, Sfânta Liturghie și slujba sfințirii antimiselor la Catedrala „Înălțarea Domnului” din Vârșeț, Serbia. Foto: Episcopia Daciei Felix

„Această sărbătoare este cumva o sărbătoare completă, care cumva recapitulează toată istoria mântuirii noastre. De aceea este o sărbătoare dragă, o sărbătoare iubită, la care și noi suntem chemați să urmăm Domnului Iisus Hristos.”

„Fiecare avem în ființa noastră intenții păcătoase, fapte păcătoase, avem de multe ori neputința de a ne ridica acolo unde Dumnezeu ne cere, dar suntem chemați tot timpul ca să ne împărtășim de Sfânta și Dumnezeiasca lumină a Domnului nostru Iisus Hristos”, a continuat ierarhul.

„Și această lumină sfântă, dumnezeiască, sfințitoare și care ne transformă ne rugăm să strălucească și pe fețe dvs tuturor, mai ales ale celor care v-ați nevoit astăzi, ați venit la sfânta biserică și ați asistat la o slujbă puțin mai lungă decât de obicei.”

Ierarhul a explicat semnificația antimisului ca obiect liturgic și a arătat de ce trebuie schimbate odată cu venirea noului episcop:

„Este formula de legătură legală, sau canonică, între preoții care slujesc și episcop și împreună este mărturisirea unității noastre în aceeași Sfântă Biserică”.

Preasfințitul Părinte Ieronim a oficiat sâmbătă, 6 august 2022, Sfânta Liturghie și slujba sfințirii antimiselor la Catedrala „Înălțarea Domnului” din Vârșeț, Serbia. Foto: Episcopia Daciei Felix

Primul antimis sfințit a fost dăruit sâmbătă Catedralei din Vârșeț, iar celelalte vor fi oferite treptat, pe măsură ce noul episcop va vizita fiecare parohie din eparhia sa.


ACTUALIZARE: În seara de sâmbătă, cel de al doilea antimis a ajuns la Parohia Sân Mihai din Serbia.

Foto credit: Episcopia Daciei Felix

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente