PS Daniil: Suntem alături de frații sârbi ortodocși și ne rugăm pentru odihna sufletului Patriarhului Irineu

Preasfințitul Daniil, Episcop locțiitor al Episcopiei Daciei Felix, eparhie cu sediul administrativ la Vârșeț, în Serbia, a declarat vineri pentru postul Radio Trinitas că românii se roagă și le sunt alături ortodocșilor sârbi de pretutindeni după trecerea la cele veșnice a Patriarhului Irineu al Serbiei (foto).

El a menționat că patriarhul și-a început păstorirea „în părțile cetății daco-romane Naisus (Niș – n. ed.), unde s-au născut Sfântul Împărat Constantin și maica sa, Elena”, după care a ajuns „păstor de suflete în cetatea străveche Singidunum, a sfinților Montanus și soția sa, Maxima – Belgradul de astăzi”.

Ierarhul a declarat că l-a cunoscut personal pe Patriarhul Irineu și că păstrează „cu deosebită emoție și evlavie un engolpion primit de la Sanctitatea Sa cu prilejul întronizării din Kosovo, de la Mănăstirea Peci”.

„Suflet ales, suflet senin, suflet curat, un chip luminos care va rămâne în istoria Bisericii Ortodoxe Sârbe ca un păstor de suflete deosebit, după pilda Sfântului Sava, Episcopul Serbiei, și după modelul Patriarhului Pavle, antecesorul Sanctității Sale”, a afirmat ierarhul român.

„Cred cu toată nădejdea că Hristos, Mântuitorul nostru, Arhiereul cel veșnic, îl așază pe Patriarhul Irineu în marele sobor al sfinților Bisericii Ortodoxe Sârbe”, a adăugat el.

„De aceea, plecarea Sanctității Sale la cele veșnice tocmai în această zi de înainteprăznuire a Intrării în Biserică a Maicii Domnului îi va deschide ușile împărătești ale Împărăției Cerurilor pentru odihna cea veșnică. Bunul Dumnezeu să-l odihnească cu drepții și cu sfinții!”, a încheiat Episcopul locțiitor al Daciei Felix.

Patriarhul Irineu al Serbiei a trecut la Domnul vineri dimineață. Guvernul sârb a declarat trei zile de doliu naţional în memoria Sanctității Sale.

Sursa foto: VOA News / AP

Comentarii Facebook


Știri recente