PS Damaschin Dorneanul a prezentat la București o enciclopedie teologică dedicată Maicii Domnului

Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a prezentat miercuri, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, volumul „Theotokos. Enciclopedie teologică”, scris de istoricul Remus Rus, împreună cu pr. Adrian Cazacu.

Evenimentul a fost moderat de pr. Gheorghe Holbea, decanul facultății.

Volumul, dedicat Maicii Domnului, a fost publicat în anul 2023 la Editura Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Lucrarea are un număr de 650 de pagini și include subiecte precum istoria formării și dezvoltării sărbătorilor închinate Maicii Domnului, printre care Așezarea omoforului în biserica din Vlaherne și Zămislirea Maicii Domnului.

În prezentarea volumului, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților a apreciat eforturile autorilor și a descris metoda de lucru și rigurozitatea de care au dat dovadă.

Foto credit: Ziarul Lumina

„Nu avem doar o schiță biografică, ceea ce putem găsi și în alte dicționare”, a adăugat Preasfinția Sa.

Articolele cuprinse în volum, a adăugat Preasfințitul Damaschin Dorneanul, „au în cea de a doua parte o sinteză a modului cum respectivul părinte bisericesc, sau respectivul scriitor bisericesc, a simțit, a scris, a dat mai departe, învățătura despre Maica Domnului”.

„Veți găsi foarte multe citate din scrierile acestor părinți ai Bisericii, sau scriitori bisericești, inclusiv în original. Domnia sa și-a luat osteneala nu doar de a prelua textele din traducerile deja existente, precum Colecția Părinți și scriitori bisericești, ci și de a verifica dacă traducerea respectivă este conformă cu originalul grecesc, latinesc, siriac”.

De asemenea, ierarhul a vorbit și despre perspectivele interconfesionale ale învățăturii despre Maica Domnului descrise în volum, „nu într-un stil polemic, cum poate ne-am obișnuit în mai multe manuale mai vechi”.

„Ca atare, nu este prezentată numai învățătura Bisericii Ortodoxe despre Maica Domnului, deși aceasta este ponderea cea mai mare, ci veți găsi aici învățătura despre Maica Domnului a marilor reformatori, care nu ar strica pentru a fi recitită de către cei care se reclamă a fi urmașii lor din zona neoprotestantă”, a adăugat Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul.

La rândul său, prof. Remus Rus, fost cadru didactic al catedrei de Istoria religiilor de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, a argumentat faptul că Maica Domnului este mereu un punct de reper în viața religioasă și le-a mulțumit tuturor celor care au contribuit la publicarea volumului.

Foto credit: Ziarul Lumina

Foto credit: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente