PS Benedict către tineri, de Ziua Lecturii. 10 recomandări de carte

La solicitarea Basilica.ro, PS Benedict Bistrițeanul transmite un mesaj către tinerii ortodocși de Ziua Națională a Lecturii și le recomandă zece cărți pentru edificarea lor spirituală.

„Tinerețea este despre căutare de sens, de semnificație, de o lume frumoasă, în care tu să te simți parte integrantă, de un drum al tău. Și această lume frumoasă ‹este scrisă› cu mâna lui Dumnezeu în și din cuvinte, într-un limbaj armonios și colorat. Ea ți se oferă și se lasă dezmierdată, în așa fel încât să o citești tot mai bine și să o înțelegi tot mai adânc”, spune PS Benedict Bistrițeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

„Drumul începe de la puțin, de la primele buchiseli timide”, încurajează ierarhul, „și se continuă curajos, tot mai mult și mai sus, până când te împrietenești cu cuvintele bine alcătuite, dar și cu lumea însăși, ca armonie de cuvinte”.

„Te așezi în mijlocul ei și o ‹des-cânți›, o citești în cuvinte, smerit și cu răbdare, o iubești și te bucuri de frumosul ei; sau o ‹în-cânți›, prin semnificații și contururi noi, făcând-o și mai frumoasă. Lectura înseamnă a accesa, dar, mai ales, a construi o lume tot mai luminoasă, prin glosele personale pe care le poți incrusta, ‹variație› la armonia ei”.

„Cărțile lecturate la tinerețe rămân cu tine toată viața. De aceea, atenție la ce citești. Pentru că a citi înseamnă a-ți instala software-uri care să-ți determine ‹o funcționare› în parametrii specifici pentru ceea ce urmează”.

„Citește bine, citește mult, citește frumos și bucură-te de lumea care ți se deschide. Este ofertantă, este colorată, este plină de miresme noi și de resurse pentru bucurii mari, care așteptă să fie iscodite și cucerite. Curaj și mult succes!”, transmite Episcopul vicar Benedict Bistrițeanul.

10 cărți pentru tânărul ortodox

Recomandările de carte pentru tânărul ortodox ale PS Benedict Bistrițeanul:

  1. Fericitul Augustin, Confesiuni
  2. Nicolae Steinhardt, Jurnalul fericirii
  3. Virgil Gheorghiu, Atletul lui Hristos
  4. Vasile Voiculescu, Zahei Orbul
  5. Hermann Hesse, Narcis și Gură-de-Aur
  6. Henri J.M Nouwen, Fiul risipitor. Povestea unei întoarceri acasă
  7. C. S. Lewis, Sfaturile unui diavol bătrân către unul mai tânăr
  8. Elif Shafak,Cele 40 de legi ale iubirii
  9. Nikos Kazantzakis, Hristos răstignit a doua oară
  10. Eric Emmanuel Schmitt, Oscar și Tanti Roz

Foto credit: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Urmărește-ne pe Facebook: @basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente