PS Benedict Bistrițeanul către studenții teologi din Craiova: Biserica Ortodoxă este Biserica Părinților

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a conferențiat joi la Facultatea de Teologie din Craiova despre importanța scrierilor Sfinților Părinți în Biserica Ortodoxă.

Prelegerea, susținută de Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a fost intitulată „Trepte de noi înțelesuri, împreună cu Sfântul Ioan Scărarul” și a făcut parte din sesiunile de comunicări științifice susținute în cadrul conferințelor Synaxis.

La eveniment a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei.

„Biserica Ortodoxă este Biserica Părinților și este foarte important să nu uităm lucrul acesta”, a spus Preasfinția Sa în deschidere.

„Vorbim de întoarcerea la Părinți nu doar în sensul de a-i cita, ci mai degrabă de a-i lectura, de a încerca să facem această punte între scrierile lor și viața noastră”.

„Apelăm la Sfinții Părinți”, a subliniat ierarhul,  „pentru că suntem în Biserica Părinților, dar și pentru că ei sunt mărturii vii ale unei continuități, nu doar de credință ci mai ales de practică sau practică împreună cu credința. Este foarte important să înțelegem și această succesiune harismatică, de experiență”.

Scara Sfântului Ioan Scărarul – manual de asceză creștină

În continuare, Preasfinția Sa a evidențiat actualitatea „Scării” Sfântului Ioan și a tradiției patristice în general.

Potrivit Episcopului vicar, Scara Sfântului Ioan „reprezintă un veritabil manual de asceză creștină, un ghid pentru viața duhovnicească, o sinteză a Sfintei Scripturi în înțelesul său larg, cu o structură ce vizează câteva stații concrete ale parcursului spiritual: râvna începutului, programul de nevoință, respectarea unei succesiuni firești de etape, vigilența sau trezvia și, desigur, cei trei «s»: silirea sau nevoita, străduința sau continuitatea și seriozitatea”.

Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, şi Preasfinţitul Părinte Benedict Bistriţeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. Foto credit: Mitropoliat Olteniei

La finalul discursului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu i-a mulțumit Episcopului vicar al Vadului, Feleacului și Clujului pentru intervenție.

„Tot ceea ce ne-a spus Presfințitul Benedict sunt cuvinte de mare valoare. Ele sunt axiome pe care trebuie să le înțelegem ca atare pentru ca să dobândim desăvârșirea, punctul pe care îl țintim în viața noastră duhovnicească”.

Conferințele Synaxis sunt organizate periodic de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, în parteneriat cu Biblioteca județeană „Alexandru și Aristina Aman” Dolj, Muzeul Cărții și Exilului Românesc și Editura Predania.

Foto credit: Mitropolia Olteniei

Comentarii Facebook


Știri recente