Episcopul vicar Benedict Bistrițeanul a susținut vineri un referat despre spiritualitatea digitală la Colocviul național „Presa bisericească la Centenarul Patriarhiei Române”, desfășurat între 6 și 8 februarie la București.
Lucrarea ierarhului s-a intitulat „Spiritualitatea digitală – concept și forme de exprimare. O privire generală” în care a prezentat oportunitățile, dar și riscurile care însoțesc demersul mediatic al presei bisericești.
„Spiritualitatea digitală este o tendință în curs de dezvoltare în multe religii și tradiții spirituale în care indivizii și comunitățile de credință folosesc cultura și tehnologia digitală, digitalismul, într-un mod intenționat pentru a-și îndeplini nevoile și aspirațiile religioase și spirituale. Din această posibilă definiție, înțelegem că este vorba de un conținut experiențial care se propagă într-un mediu nou, în slujba omului înțeles ca ființă duhovnicească, spirituală”, a explicat Preasfinția Sa.
Prudență necesară
Ierarhul a evidențiat oportunitățile și provocările pe care le aduce utilizarea mijloacelor digitale în comunicarea bisericească.
„Contextul misionar cere utilizarea la zi a resurselor existente, însă cu prudența necesară, care să facă diferența de conținut, și anume, spiritualitate sau experiență, dar și de metodologie, comunicare și împărtășire, în cazul presei bisericești, respectiv cea laică”, a afirmat PS Benedict Bistrițeanul.
„În ciuda unei concurențe vizibile, Biserica este chemată să rămână modestă, sobră, elegantă, dar mai ales fidelă mesajului Împărăției pe care îl transmite fără să se folosească mincinos de mijloace meșteșugite aflate sub semnele vremii, știind că puterea covârșitoare este de la Dumnezeu și nu de la noi (II Corinteni 4, 7)”, a conchis ierarhul.
Lucrarea integrală a Episcopului vicar Benedict Bistrițeanul al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului va fi disponibilă în volumul publicat după finalizarea colocviului.
Colocviu național de presă
Colocviul național „Presa bisericească la Centenarul Patriarhiei Române” a fost organizat de Ziarul Lumina la aniversare a 20 de ani de apariție neîntreruptă.
Evenimentul a reunit la Palatul Patriarhiei și la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București ierarhi, profesori, cercetători și jurnaliști bisericești din toată țara.
Manifestarea a debutat joi într‑un cadru solemn cu prezentarea expoziției „Centenarul Patriarhiei Române. Pagini din istoria presei românești”, găzduită în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei. Cu același prilej a fost lansat „Catalogul mediatic ortodox – ediția 2025”.
Sursă foto: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu