„Preot misionar, preoteasă implicată, credincioși voluntari – aceasta ar fi rețeta unei comunități parohiale bine închegate și cu planuri serioase de perspectivă”, a subliniat Arhiereul vicar al Episcopiei Italiei vineri, la Simpozionul Internațional de Teologie organizat de Patriarhia Română.
Arhiereul vicar Atanasie de Bogdania a prezentat un istoric al ortodoxiei românești în Peninsula Italică de la prima comunitate parohială până la înființarea Episcopiei. Ajungând în actualitate, Preasfinția Sa a vorbit despre modul în care se face pastorația azi în Italia și care sunt cerințele și exigențele contextului actual.
„Ritmul tot mai trepidant și stresant din societatea occidentală, asociat cu sărăcia și superficialitatea relațiilor umane, și mai accentuate de condiția de emigrant, impun celui care dorește să trăiască creștinește o legătură permanentă cu părintele său, pentru a-l învața și a-l călăuzește duhovnicește. Aceasta presupune, în consecință, o disponibilitate și o jertfelnicie mereu crescânde din partea slujitorului”, a explicat ierarhul.
„De aceea formarea catehetică și duhovnicească a credincioșilor se desfășoară în paralel cu formarea continuă a preoților și preoteselor începători (și nu numai), atât prin programele propuse de Centrul de Studii și Cercetare „Dumitru Stăniloae” de la Paris, a Centrului de Studii Dionisie Exiguul al Episcopiei Italiei, cât și prin repetatele întâlniri ale acestora cu episcopul și cu preoții și preotesele care au deja o experiență bogată în domeniu”.
PS Atanasie de Bogdania a subliniat că „preoteasa, în Diaspora, se vede adesea implicată în această complexă și delicată lucrare de plămădire a fiilor lui Dumnezeu, mai ales în ce privește predarea credinței la cei mici, în absența benefică a bunicilor care odinioară le predau credința și a părinților care nu o mai cunosc suficient pentru a o face”.
„Astfel, în paralel cu propria formare catehetică și duhovnicească, preoteasa se implică frecvent în partea practică a catehezei, mai ales atunci când îi are de crescut și de educat pe propriii ei copii. Însoțirea catehetică a diferitelor vârste de înțelegere și de conștiință ale copiilor este fundamentală pentru tot restul vieții lor”.
Ierarhul consideră că „elementul esențial în viața comunităților parohiale, cu implicații de durată, îl constituie catehizarea, atât a adulților, dar, mai ales, a copiilor și a tinerilor”. „Frăția tinerilor Nepsis, școala parohială, taberele organizate, centrele estive, cateheza mistagogică, lectura duhovnicească, toate acestea constituie instrumente de misiune care pot aduce un impact benefic la temelia viitorilor membri activi ai parohiilor”.
„Grija față de copilul de astăzi se va concretiza, cu siguranță, în calitatea credinciosului de mâine”, a subliniat Preasfinția Sa.
PS Atanasie a pus la dispoziția Basilica.ro textul integral al referatului prezentat vineri la Simpozionul „Pastorația românilor din afara României: responsabilitate eclesială și unitate etnică”. Evenimentul a fost organizat la Palatul Patriarhiei în format hibrid, cu participare fizică sau online. PS Atanasie de Bogdania a fost prezent prin intermediul platformei Zoom.
Foto credit: Ziarul Lumina