Protopsaltul Panagiotis Neochoritis, invitatul Masterclass-ului de Cânt Bizantin de la Iaşi

Panagiotis Neochoritis, Arhonte Protopsalt al Patriarhiei de Constantinopol, este invitatul de anul acesta al Masterclass-ului de Cânt Bizantin de la Iaşi. Evenimentul ajuns la a XIV-a ediţie se desfăşoară în perioada 11-16 iulie 2021 (vă puteţi înscrie aici).

Panagiotis Neochoritis va susține cursuri intensive de interpretare a muzicii psaltice şi va lucra zilnic, la nivel avansat, cu un grup select de cursanți care au o vastă experiență în cântarea de strană, anunţă organizatorii.

Masterclass-ul îmbină cursuri practice cu prezentări teoretice, astfel încât cursanții vor beneficia de conferințe, dezbateri și discuții cu caracter interdisciplinar, în limbile greacă și română, asigurându-se traducerea orală consecutivă.

În cadrul evenimentului vor conferenţia: Prof. dr. Athanasios Vourlis (Atena), Cercet. dr. Evangelia Spirakou (Atena), Conf. univ. dr. Maria Alexandru (Salonic), Ierom. Petru Pruteanu (Lisabona), Conf. univ. dr. Zamfira Danilă (Iași), Cercet. Ion Minoiu (București), Cercet. Evghenia Ignatenko (Kiev).

Programul integral aici.

Panagiotis Neochoritis

Panagiotis Neochoritis s-a născut în anul 1971, în Kavala (Grecia).

Este fiul preotului Charalambos Neochoritis, care a fost și primul lui profesor de muzică.

A continuat ucenicia alături de Mathaios Tsamkiranis și, mai târziu, în Tesalonic, alături de Eleftherios Georgiadis (fost arhonde lampadar al Patriarhiei de Constantinopol și protopsalt al bisericii „Sfântul Therapondos” din Tesalonic).

A fost psalt în multe biserici din nordul Greciei, printre care biserica „Sfântul Nicolae Kavala” (1987-1991), Catedrala Mitropolitană „Sfântul Acoperământ” din Edessa (1996-2000).

Actualmente, este Arhonte Protopsalt al Patriarhiei de Constantinopol.

Foto credit: Doxologia/Oana Nechifor

Comentarii Facebook


Știri recente