Protopopul martir Aurel Munteanu, evocat la Huedin prin rugăciune, simpozion și lansare de carte

Protopopiatul Ortodox Huedin a organizat marți un simpozion omagial în cinstea protopopului martir Aurel Munteanu, cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la naștere. Evenimentul a fost precedat de o slujbă de pomenire a protopopului ucis în data de 10 septembrie 1940 de trupele horthyste.

Simpozionul intitulat „140 de ani de la nașterea Protopopului martir Aurel Munteanu” a avut loc la sediul administrativ al Protopopiatului Huedin.

În cadrul manifestării culturale a avut loc lansarea volumului comemorativ „140 de ani de la nașterea părintelui protopop Aurel Munteanu”, coordonat de Pr. Protopop Dan-Ionuț Lupuțan și prof. Mădălin-Sebastian Lung.

Prezent la eveniment, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a vorbit despre personalitatea Pr. Aurel Munteanu.

„La împlinirea a 140 de ani de la nașterea sa, ne uităm cu recunoștință și cu admirație la personalitatea acestuia și la efigia care i s-a asociat în istoria Bisericii și a neamului nostru”, a spus ierarhul.

„Acest exercițiu de evlavie firească și necesară se așează pe ‹felul cum și-a încheiat viața›, făcând din biografia sa o pagină de aghiografie recentă, prin detalii, limbaj și valoare simbolică. Dar, mai ales, prin atitudini”, a subliniat la final Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

În cadrul simpozionului au susținut prelegeri științifice Pr. Dan-Ionuț Lupuțan, protopop de Huedin, dr. Mircea Gheorghe Abrudan, cercetător științific la Institutul de istorie „George Barițiu” al Academiei Române – Filiala Cluj, dr. Vasile Todincă, cercetător științific la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea și Alexandra Cotae, reprezentantă a Academiei Elitelor, Modelelor și Valorilor din Cluj-Napoca.

Simpozionul omagial organizat în cinstea protopopului martir Aurel Munteanu face parte din evenimentele dedicate centenarului Protopopiatului Huedin.

Pr. Aurel Munteanu a fost ucis în data de 10 septembrie 1940, la două zile după intrarea trupelor horthyste în Huedin, în contextul cedării Ardealului de Nord către Ungaria.

Foto credit: Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului / Ionuț Chifa

Urmăreşte-ne pe Instagram: @basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente