Protopopul de Galați s-a rugat împreună cu angajații și deținuții penitenciarului de maximă siguranță din localitate

Sfinții Apostoli Petru și Pavel, ocrotitorii sistemului penitenciar din România, au fost cinstiți și la Penitenciarul de maximă siguranță din Galați. Părintele Valentin Rădoi, Protopop de Galați, a slujit miercuri Sfânta Liturghie împreună cu Preotul Capelan Ovidiu Gafton.

Sărbătoarea a fost precedată de slujba Vecerniei unită cu Litia, care a fost oficiată în ajun la capela instituției de mai mulți clerici locali.

La liturghia oficiată miercuri au participat persoane private temporar de libertate și angajați ai unității de detenție.

După Sfânta Liturghie, clericii au rostit rugăciunile speciale pentru cei aflați în închisori și au oficiat o slujbă de pomenire pentru martirii închisorilor comuniste, dar și pentru deținuții și angajații Penitenciarului Galați trecuți la cele veșnice.

Părintele Protopop Valentin Rădoi a transmis mesajul de binecuvântare al ierarhului Dunării de Jos și a vorbit despre iubirea Mântuitorului manifestată față de toți oamenii, indiferent de condiția lor socială.

Clericii le-au oferit apoi deținuților daruri oferite de parohiile „Sfinții Apostoli Petru și Pavel“ și „Sfinții Gheorghe, Modest și Ecaterina” din Galați: cărți de rugăciune, reviste religioase și obiecte de igienă personală.

Părintele capelan Ovidiu Gafton a mulțumit pentru darurile oferite și pentru ajutorul constant pe care Arhiepiscopia Dunării de Jos îl oferă, prin parohiile sale, celor privați de libertate.

Alți clerici ai eparhiei i-au vizitat miercuri și pe angajații și deținuții de la Penitenciarul Brăila și de la Penitenciarul pentru minori și tineri din Tichilești, județul Brăila.

Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt ocrotitorii sistemului penitenciar din România

Patriarhia Română și Ministerul Justiției au încheiat protocoale privind desfășurarea asistenței religioase în sistemul penitenciar românesc, în anul 1993 (art. 15) și în anul 1997 (art. 10), conform cărora Sfinții Apostoli Petru și Pavel au fost declarați ocrotitori ai sistemului penitenciar din România.

Totodată, prin Legea 293, articolul 77, din 28 iunie 2004, privind Statutul funcționarilor publici din Administrația Națională a Penitenciarelor, se arată că „ziua de 29 iunie se proclamă ca zi a personalului din sistemul administrației penitenciare”, conform Administrației Naționale a Penitenciarelor.

În unitățile penitenciare din țara noastră au fost înființate biserici, capele și paraclise, unde există câte un preot ortodox care, pe lângă slujirea liturgică, se ocupă și de acordarea serviciilor de asistență religioasă și consiliere spirituală deținuților care solicită acest lucru.

Vezi și:

Foto credit: Facebook / Arhiepiscopia Dunării de Jos

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente