Promotor al Unirii Basarabiei cu România, pomenit la ctitoria sa din Iași: Noi suntem aici pentru a-i mulțumi

Ion Constantin Inculeț, promotor al Unirii Basarabiei cu România, a fost pomenit joi la Biserica din Bârnova, ctitoria sa, unde a fost înmormântat. „Noi suntem aici pentru a-i mulțumi”, a spus IPS Teofan.

Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei, Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud și Arhiereul vicar Atanasie de Bogdania al Episcopiei Italiei au oficiat Liturghia Darurilor înainte sfințite și o slujbă de pomenire la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din Bârnova, Iași. Slujirea a avut loc cu ocazia aniversării a 106 ani de al Unirea Basarabiei cu România.

Biserica din localitatea ieșeană a fost ctitorită de Ion C. Inculeț, Președintele Sfatului Țării, care a semnat Declarația de Unire din 1918.

Zeci de persoane din România și Republica Moldova, elevi, studenți și militari au luat parte la manifestările dedicate împlinirii a 106 ani de la unirea teritoriului istoric dintre Prut și Nistru cu România.

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei i-a felicitat pe militarii care au apărat teritoriul Basarabiei în primăvara anului 1992, în timpul conflictului din Transnistria. Trei militari prezenți la eveniment au primit ordine și distincții de vrednicie.

„Suntem aici să-I mulțumim lui Dumnezeu pentru momentul de grație, 27 martie 1918. Preasfințitul Episcop Veniamin de la Cahul a citit la Sfânta Liturghie un pomelnic întreg de nume – sunt membrii Sfatului Țării pentru care ne-am rugat astăzi. Să le răsplătească Dumnezeu viziunea, curajul și credința pe care le-au avut atunci când au hotărât pentru poporul român din Basarabia, Moldova de Răsărit, cum era numită pe timpul Măriei Sale, Sfântul Ștefan, să se unească cu Țara Mamă”, a spus Mitropolitul Teofan.

„Avem aici, în spate, biserica aceasta frumoasă. Tot teritoriul a fost proprietatea președintelui Sfatului Țării, Ion C. Inculeț, care din multul, din puținul lui, a zidit această biserică. Să rămână ca mulțumire lui Dumnezeu pentru viața lui. Iar noi suntem aici pentru a-i mulțumi”.

Militarii de la Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt” au depus, în numele reprezentanților oficialităților prezente, coroane de flori la bustul semnatarului Unirii, aflat în curtea bisericii.

Foto credit: Doxologia / Mihail Vrăjitoru

Abonează-te la newsletter-ul Basilica!

Comentarii Facebook


Știri recente