Proiectul Tineri în Biserică a ajuns la final

Proiectul „Tineri în Biserică”, derulat de Sectorul Social-filantropic, misionar și activități cu tineretul al Episcopiei Caransebeșului, a ajuns la final. Acesta s-a desfășurat în perioada octombrie 2012 – ianuarie 2013, în cinci parohii din cele cinci orașe de pe raza protopopiatelor Reșița și Moldova Nouă, informează „Ziarul Lumina”.

Activitățile instructiv-educative derulate pe parcursul celor patru luni au avut un caracter complex și s-au desfășurat într-un ritm susținut. Pentru Episcopia Caransebeșului, proiectul a însemnat cinci concursuri de cunoștințe religioase în orașele Reșița, Oravița, Bocșa, Anina și Moldova Nouă, un studiu sociologic pe un eșantion de șaptezeci de tineri și copii, două festivități de premiere, cu participarea Preasfințitului Lucian, Episcopul Caransebeșului, trei întâlniri de lucru, două întâlniri duhovnicești cu tinerii. De asemenea, proiectul a mai presupus o conferință religioasă pentru tineri, cinci nuclee de tineri și copii în cele cinci orașe participante, o tabără de creație de cinci zile cu trei ateliere de lucru, precum și o expoziție și cincizeci de lucrări cu tematică religioasă realizate de copii. „Dincolo de aceste cifre, proiectul în sine a însemnat o activitate organizată, structurată și direcționată într-un singur sens, respectiv aducerea și menținerea copiilor și a tinerilor în Biserică”, a mărturisit Mihai Ciucur, inspector pentru activități cu tineretul al Episcopiei Caransebeșului.

Proiectul a avut drept scop desfășurarea de activități cu caracter instructiv-educativ și artistic, cu participarea a optzeci de copii cu vârste între 10 și 15 ani. S-a derulat pe două direcții distincte, dar strâns legate între ele. Pe de o parte, organizarea de concursuri de cunoștințe religioase, desfășurate sub deviza „Să ne cunoaștem credința”, în fiecare din parohia parteneră, și pe de altă parte, prin organizarea celei de-a doua ediții a taberei ortodoxe de creație „Credință și Artă pentru toți”. „În cadrul taberei de creație copiii au fost inițiați în tainele sculpturii în lemn, cu tematică creștină, de către sculptorul George Molin, unde au realizat icoane din semințe și au participat la programul liturgic al Mănăstirii „Nașterea Maicii Domnului” din Băile Herculane. La final, în prezența chiriarhului, Preasfințitul Lucian, a avut loc o festivitate de înmânare a diplomelor pentru toți cei care au participat. De asemenea, toți cei prezenți au vernisat expoziția cu lucrările copiilor realizate în această tabără de creație”, a mai spus Mihai Ciucur.

Toate aceste activități au fost posibile prin eforturile unei echipe formate din peste cincisprezece specialiști din diverse domenii, preoți, cadre didactice, artiști, ingineri etc., oameni cu vocație misionară și dragoste pentru copii și Biserică. Activitatea misionară cu tinerii va continua în Episcopia Caransebeșului prin implementarea, începând cu luna martie a acestui an, a proiectului „Tineri în Biserică” în protopopiatele Caransebeș și Băile Herculane.

Comentarii Facebook


Știri recente

Sfințire de troiță la Baza Aeriana 90 | FOTO

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, episcop vicar patriarhal, a oficiat marți, 28 mai 2024, slujba de sfințire a troiței ridicate în fața comandamentului Bazei 90 Transport Aerian Otopeni „Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu”.   Foto credit: Basilica.ro…