Proiectul „Crăciunul în ţările Europei” la Seminarul Teologic Ortodox din Alba Iulia

Naşterea după trup a Domnului Iisus Hristos a însemnat nu doar punctul de cotitură în istoria lumii, ci şi o adevărată renaştere în plan cultural şi religios. Este binecunoscut faptul că, pentru locuitorii Europei, un spaţiu prin excelenţă al căutărilor privind manifestarea în diferite contexte a spiritualităţii creştine, apropierea sărbătorii Naşterii Domnului re-aduce în prim plan nevoia afirmării unităţii de credinţă, pornind de la valorile poprii unui popor sau unui spaţiu geografic, care au odrăslit sub asistenţa Duhului Sfânt tradiţii religioase exemplare.

Prin proiectul Crăciunul în ţările Europei, elevii de la Seminarul Teologic Ortodox Sfântul Simion Ştefan din Alba Iulia au fost antrenaţi într-o serie de activităţi din care au avut ocazia să descopere împreună cu colegii de clasă, iar apoi să prezinte profesorilor şi elevilor din celelalte clase aspecte privind sărbătorirea Crăciunului în diferite spaţii ale bătrânului continent, prin anumite modalităţi, precum: împodobirea clasei cu elemente religioase şi laice specifice unei ţări, pregătirea unor bucate pornind de la anumite tradiţii naţionale, interpretarea unor colinde sau adresarea de urări în limba ţării reprezentate.

Astfel, trecerea dintr-o clasă în alta a însemnat pentru participanţi un parcurs spiritual de o remarcabilă intensitate şi relevanţă pentru modul în care trăiesc sărbătoarea Naşterii Domnului creştinii din România, Rusia, Grecia, Italia, Germania, Austria, Franţa, Belgia, Elveţia, Cehia, Ungaria, Norvegia, după cum ne-a precizat Prof. dr. Monica Opriş de laSeminarul Teologic Ortodox Sfântul Simion Ştefan din Alba Iulia.

Chiar dacă nu a lipsit complet spiritul de competiţie între cele paisprezece clase de gimnaziu şi de liceu din şcoala noastră, principala finalitate pedagogică a proiectului a fost legată de experierea într-un nou context a sublimului comunicării şi cooperării dintre elevi şi profesorii de diferite specialităţi, cu scopul mărturisit de a aduce în faţa tinerelor generaţii modele şi valori complementare circumscrise acestei mari sărbători a creştinilor.

Comentarii Facebook


Știri recente