Proiectul „Alege școala”, lansat la Iași

La Iaşi a fost lansată marţi, 21 aprilie 2015, în Sala „Mihai Eminescu” a Hotelului Astoria, o nouă etapă a proiectului „Alege școala”, implementat de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei în parteneriat cu Patriarhia Romană, potrivit mmb.ro. Proiectul are ca scop prevenirea fenomenului de abandon şcolar şi menţinerea în sistemul de educaţie a persoanelor expuse acestui risc. Un alt obiectiv îl reprezintă dezvoltarea unor acţiuni remedial – corective pentru tinerii care au părăsit de timpuriu sistemul educaţional.

Beneficiarii proiectului „Alege școala” sunt 850 de copii şi 500 de părinţi din regiunile de dezvoltare aflate în Mitropolia Munteniei şi Dobrogei şi Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, după cum ne-a declarat părintele dr. Constantin Naclad, consilier patriarhal în cadrul Sectorului Teologic Educaţional: „Proiectul «Alege școala» încearcă în acest moment să înființeze un număr de centre în care vor fi consiliați copiii și părinții acestora, care vor fi ajutați chiar și financiar pentru a rămâne în școală și pentru a continua studiile. Toți copiii integrați în program au o situație materială precară și probleme familiale sau de natură socială, care îi împiedică să continue școala. Vom desfășura activități de consiliere și orientare pentru acești copii, unii cu analfabetism, cât și activități tip after – school, cu ore de citire și calcul matematic. Profesorii care vor lucra în aceste centre împreună cu preoții vor încerca să rezolve lacunele copiilor înscriși. Nu vor lipsi din program excursiile, drumețiile sau pelerinajele, precum și taberele de vară gratuite, destinate unui număr de aproape 2500 de copii”.

„Scopul proiectului este de a oferi acestor copii șanse de autorealizare egale cu ale celor care provin din familii stabile”

În cadrul conferinţei de lansare a proiectului la Iași, a fost citit mesajul transmis de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Textul acestui mesaj a fost prezentat de părintele Florin Marica, coordonator al proiectului „Alege Şcoala” din partea Patriarhiei Române: „Din perspectiva Bisericii Ortodoxe Române, este foarte important ca procesul educațional să nu urmărească doar latura cognitiv – intelectuală, prin acumularea de cunoștințe teoretice, ci și promovarea vieții spirituale, de însușire a valorilor credinței și moralei creștine, și a tradițiilor culturale perene ale poporului nostru, fără de care tănărul nu poate să-și păstreze pe deplin identitatea etnică într-un context pluralist, secularizant și globalizant. Trebuie să ne preocupe în egală măsură atât cultivarea intelectului, cât și modelarea trăirilor sufletești ale copiilor și tinerilor. De aceea, în procesul de pregătire, au fost prevăzute nu numai module pentru pregătirea psihopedagogică a copiilor, ci și module pentru consilierea și pregătirea părinților, care să devină apoi parteneri în educația copiilor lor, întrucât formarea educațională și spirituală depinde mai ales de buna cooperare dintre școală, familie și Biserică. Proiectul educațional «Alege școala» este unul pe termen lung și are ca principal obiectiv prevenirea discriminărilor culturale și materiale, care determină marginalizarea socială a copiilor proveniți din familiile sărace. Segmentul țintă al activităților de început îl reprezintă elevii din sistemul de învățământ primar și gimnazial, proveniți din familii cu stare materială precară și nivel de educație scăzut. Scopul proiectului este de a oferi acestor copii șanse de autorealizare egale cu ale celor care provin din familii stabile, atât ca nivel de studiu, cât și ca stare materială”.

Delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, la evenimentul de astăzi a fost părintele Marian Timofte, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, care a transmis mesajul de binecuvântare şi încurajare al ierarhului: „Mă simt onorat să fiu prezent la acest eveniment ca delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, care din toată inima susține derularea Proiectului «Alege școala». Părintele mitropolit este de acord că orice inițiativă menită să prevină și să stopeze câtuși de cât efectele abandonului școlar nu poate fi decât binevenită. Nu ne facem iluzii că acum se va încheia cu abandonul școlar, dar și o ameliorare a acestui fenomen negativ reprezintă o mare realizare. Să dea Bunul Dumnezeu ca proiectul să-și atingă obiectivele propuse, iar toate etapele să fie duse la bun sfârșit”.

La evenimentul de astăzi de la Iaşi au fost prezenţi alături de responsabilii cu implementarea proiectului „Alege Şcoala”, reprezentanţi ai Inspectoratelor Şcolare Judeţene, precum şi coordonatorii celor 25 de centre educaţionale ce vor fi înfiinţate în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. La sesiunile organizate în cadrul centrelor, care vor funcționa în mai multe comune, vor fi invitați și părinții pentru o conștientizare a importanței educației și a diseminării informațiilor despre riscurile pe termen lung pe care le reprezintă marginalizarea și neintegrarea școlară. Proiectul „Alege Şcoala” este finanţat prin programul POSDRU, iar termenul final de implementare este 27 noiembrie 2015.

Comentarii Facebook


Știri recente