Proiect pentru prevenirea delincvenței juvenile

Protopopiatul Moinești, din județul Bacău, a fost joi, 31 ianuarie, gazda celei de-a treia întâlniri din cadrul proiectului educațional „Viitorul depinde de tine!”, proiect ce își propune reducerea comportamentelor de risc și prevenirea victimizării în rândul elevilor. Acțiunea se înscrie în parteneriatul educațional dintre Protopopiatul Moinești și Liceul Teoretic „Spiru Haret” din municipiu, informează „Ziarul Lumina”.

Întâlnirea a avut tema „Violența poartă întotdeauna o mască. Delincvența juvenilă: cauze și consecințe”. Invitați speciali la acest eveniment au fost șase elevi din cadrul Centrului de Reeducare Târgu Ocna, coordonați de profesorul psihopedagog Maria Alina Grozescu. Ei s-au întâlnit cu elevii voluntari ai Liceului Teoretic „Spiru Haret” din Moinești, în sala de ședințe a Protoieriei Moinești. Aici a avut loc o sesiune de discuții între elevi și tinerii privați de libertate, în cadrul căreia au fost abordate istoriile de viață ale minorilor internați în centrul de reeducare (mediul familial în care aceștia au crescut, parcursul lor școlar și anturajul), regulile și programul lor în cadrul centrului de reeducare, precum și planurile lor de reintegrare socială, dar și identificarea și conștientizarea cauzelor, împrejurărilor și condițiilor care au determinat săvârșirea de infracțiuni. „Proiectul «Violența poartă întotdeauna o mască», inițiat de Cabinetul de asistență psihopedagogică al Liceului Teoretic «Spiru Haret», în colaborare cu Centrul de Reeducare Târgu Ocna, își propune să contribuie la prevenirea violenței, dar și a comportamentelor de risc în rândul tinerilor. Prin intermediul dialogului cu persoa-nele private de libertate și prin reflectarea asupra conduitelor indezirabile adoptate de către tineri ce aparțin generației lor, liceenii participanți în proiect vor dobândi un tip de învățare experimentală, cu importante valențe formative”, a declarat prof. psiholog Iulia Parascan, coordonatorul proiectului.

Scopul acestei întâlniri a fost sensibilizarea și responsabilizarea adolescenților în ceea ce privește fenomenul infracțional, prevenirea și combaterea comportamentelor de risc, lărgirea orizontului de comunicare și susținerea afectivă a tinerilor privați de libertate. „Libertatea, atât timp cât este în strânsă legătură cu Creatorul nostru, Dumnezeu, nu poate să devină libertinaj. De aceea, este important să avem această legătură strânsă cu Cel de Sus, pentru că granița aceasta între libertate și libertinaj este foarte sensibilă. Biserica nu este niciodată cea care acuză, ea nu este un tribunal, ci este un spital. Prezența între noi a câțiva elevi de la Școala Nr. 7 ne face să conștientizăm cât de importantă este această libertate pentru noi. Trebuie să înțelegem că libertatea nu înseamnă să faci tot ceea ce vrei, ci înseamnă, în primul rând, să faci ceea ce trebuie”, a declarat pr. Costel Mareș, protoiereul Protopopiatului Moinești.

La finalul discuțiilor, cei 56 de elevi din cadrul liceului, participanți la proiect, au prezentat câteva materiale cu tema „Nu rata a doua șansă!”, prin care au propus elevilor din centrul de reeducare soluții și modalități de integrare în societate după eliberarea din centru. La eveniment au fost prezenți și angajați M.A.I. – Tg. Ocna, ofițer Irina Naforniță din partea Inspectoratului de Poliție Bacău, agent Florin Leahu, de Poliția de Proximitate Moinești, Camelia Râncu, inspector pentru educație permanentă și mentorat la ISJ Bacău, prof. Adriana Căzănel, directorul Liceului „Spiru Haret” Moinești, prof. psihopedagog Iuliana Stamate și prof. psihopedagog Cristina Taraș, de la C.S.E.I. nr. 2 Comănești.

Comentarii Facebook


Știri recente