Proiect educațional în liceele bucureștene

La Biserica ‘Sfânta Ecaterina’, Paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă din București, au fost premiate sâmbătă, 19 mai, cele mai frumoase eseuri înscrise la concursul de creație religioasă din cadrul proiectului educațional ‘Cu aproapele în suferință’, coordonat și organizat de Janeta Niță, profesoară de religie la Liceul ‘Marin Preda’ din Capitală. Au fost premiați de către Sectorul Învățământ și activități cu tineretul din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor participanții care au obținut rezultate meritorii la Olimpiada de religie, etapa națională, după cum informează „Ziarul Lumina”.

Înainte de evenimentul festiv, părintele Tudor Peiu, de la biserica Spitalului de Copii ‘Grigore Alexandrescu’ din București, a ținut expunerea pe tema ‘Suferința, cale către cer’. Proiectul ‘Cu aproapele în suferință’, derulat în colaborare cu Sectorul Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor, se desfășoară pe durata a patru ani, la nivelul claselor de liceu IX-XII, în fiecare an, pe o perioadă de nouă luni, din septembrie până în mai, și cuprinde două etape. Prima este legată de o probă practică, în care copiii experimentează, pun în aplicare învățăturile religios-morale predate la orele de religie din școală. Elevii participanți se împrietenesc cu copiii care sunt suferinzi sau ai căror părinți sunt la muncă în străinătate, de asemenea, cu orfani.

‘Nu e necesar ca profesorii să caute persoanele aflate în dificultate, pentru că elevii înșiși se ocupă să găsească pe cei care au nevoie de ajutor, de prietenia celor din jur. Punem accent pe socializare. Vrem ca cei mici să nu mai petreacă așa de mult timp în fața calculatorului pentru a socializa într-un mediu virtual, ci dorim ca fiecare să-și găsească un prieten cu care să se întâlnească față către față, să desfășoare împreună cu el diferite activități. Toate acestea sunt coordonate de profesorul de religie din școala participantă la proiectul menționat, care îndrumă, evaluează și oferă suport pentru tot ceea ce se întreprinde’, a declarat organizatoarea concursului, profesoara Janeta Niță.

Bibliografie pentru lectură, ajutor în organizarea de drumeții, jocuri sportive, însoțirea la mănăstiri, unde se participă la slujbele religioase, la Sfânta Liturghie, la Sfântul Maslu, toate reprezintă semne ale implicării profesorilor de religie alături de elevii lor. Lunar au loc întâlniri unde se vizionează filme cu tematică religioasă. La finalul fiecărui an, experiențele trăite de elevi sunt transpuse în lucrări scrise, dintre care cele mai bune sunt premiate.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…