Proiect educațional-duhovnicesc, în Parohia Brătila I

În perioada 15 – 22 iulie, Parohia Brătila I, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, a avut ca oaspeți copii cu C.E.S. de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă, Nr.2 Comănești, filiala Onești, și din Centrul de Servicii Sociale „Alexandra” din Onești, ce au făcut parte din proiectul educațional „Școala de vară”.

Această activitate educațional-duhovnicească, desfășurată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului este rezultatul parteneriatului încheiat între Centrul Școlar de Educație Incluzivă, Nr.2 Comănești, filiala Onești, Centrul de Servicii Sociale „Alexandra” din Onești și Parohia Brătila I și a fost coordonată de către profesor Ioniță Petronela Gabriela, prof. Nica Ina, prof. Crăciun Roxana-Mihaela și preotul paroh Ioniță Florin, după cum aflăm de pe site-ul epr.ro.

Alături de copiii participanți la Școala de vară, s-au implicat prin acțiuni de voluntariat și copiii Parohiei Brătila I, care învață la școala din sat și în liceele din Onești, părinți ai copiilor, precum și enoriași ai parohiei.

În timpul activităților Școlii de vară, grupul țintă, format din 20 de copii, a vizitat biserica din parohia gazdă, casa parohială, diferite case ale enoriașilor din sat, Biserica „Sfânta Varvara” și Salina din Tg-Ocna, Mănăstirea „Măgura”, Catedrala „Pogorârea Sfântului Duh” din Onești, Biserica din Borzești și Muzeul Istoric al acesteia.

În cadrul Școlii de vară, în această perioadă, s-au desfășurat activități literare în care copiii brătileni au lecturat pagini patristice pentru copiii cu C.E.S., iar aceștia din urmă, au rostit poezii și cântece învățate în timpul anului școlar.

De asemenea, au avut loc plimbări prin parcul municipal Onești, s-a experimentat bătutul toacei și s-a explicat rolul clopotului și al toacei, în cadrul cultului divin public ortodox, au fost vizionate filme educative și s-au desfășurat jocuri și concursuri în care copiii au descoperit lucruri noi într-un mod creativ. În fiecare zi li s-a oferit copiilor micul dejun și prânzul atât în Casa socială a parohiei, cât și la Casa parohială a Bisericii Brătila I.

„La începutul Școlii de vară, ce a avut loc în data de 15 iulie, au fost imense emoții privind desfășurarea acestui proiect educațional. În data de 22.07.2015 emoțiile s-au transformat în lacrimi de bucurie, deoarece copiii cu C.E.S au ieșit din anonimatul lor și au devenit prietenii copiilor din Brătila de jos, au devenit asemenea fiilor mei, încât bucuria reușitei acestui proiect, împletită cu mulțumirea sufletească a noastră și a tuturor sătenilor din Parohia Brătila I, este unică și inimaginabilă”, a declarat prezbitera Petronela Gabriela Ioniță.

„Școala de vară în care am fost colaboratoare și printre cei cu inițiativa acestui proiect, a fost ceva nou și încântător, cu o provocare aparte și cu o reușită absolut sfântă. Nu am crezut vreodată că ceea ce ne-am propus poate fi atât de deosebit și marcabil pentru viața fiecăruia, a celor ce ne-am implicat în profunda reușită”, a precizat prof. Nica Ina.

„Atât energia Pr. Ioniță, cât și trăirea duhovnicească în timpul slujirii Sfintei Liturghii a acestuia, dinamismul și abordarea desfașurării programului Școlii de vară, ne-a uimit pe toți și a născut în sufletele noastre dorința de a veni mereu la biserica din Brătila de jos”, a subliniat prof. Crăciun Roxana-Mihaela.

„Mulțumesc Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru binecuvântarea desfașurarii proiectului Școala de vară în parohia noastră. Felicit cadrele didactice implicate, felicit copiii și tinerii liceeni din Brătila I, ce au fost de nota 10 în desfașurarea tuturor activităților petrecute și felicit pe toți credincioșii atât pentru participarea la programul pe care l-am avut, cât și pentru milostenia făcută copiilor din cadrul „Școlii de vară”, a relatat Preotul Paroh Ioniță Florin.

Comentarii Facebook


Știri recente