Proiect de salvare a lăcașurilor de lemn din nordul Olteniei și sudul Transilvaniei

Bisericile de lemn din sudul Transilvaniei și nordul Olteniei au fost incluse pe lista celor mai amenințate 7 situri de patrimoniu din Europa („The 7 most endangered” Programme) pentru anul 2014, informează Ziarul Lumina. De 5 ani, o parte din aceste biserici de lemn au fost restaurate și consolidate cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România, Fundației Pro Patrimonio și al altor instituții din țară.

Anunțul privind pericolul în care se află aceste lăcașuri de închinăciune de patrimoniu a fost făcut la începutul lunii mai, cu prilejul desfășurării la Viena, Austria, a Congresului Patrimoniului European. Programul „Cele mai amenințate 7 situri” de patrimoniu din Europa este derulat de principala organizație europeană de patrimoniu „Europa Nostra” și Institutul Băncii Europene de Investiții (BEI).

„Arhitectura modestă a acestor biserici este sporită de poziția lor privilegiată și de picturile lor murale. În ciuda importanței lor istorice, sociale, culturale, numeroase biserici au fost abandonate în ultimele decenii, din cauza capacității lor mici și a lipsei de facilități, și sunt astăzi într-o stare avansată de degradare. Comunitatea locală a depus eforturi mari pentru reabilitarea și reutilizarea acestor lăcașuri religioase, dar ele trebuie să fie susținute la nivel național și european. Fundația Pro Patrimonio a nominalizat bisericile de lemn pentru Programul „Cele mai amenințate 7 situri”, se arată într-un comunicat de presă.

Alături de Ordinul Arhitecților din România, Fundația Pro Patrimonio a inițiat încă din anul 2009 proiectul „60 de biserici de lemn”, care are drept obiectiv salvarea și conservarea patrimoniului rural din nordul Olteniei și sudul Transilvaniei. Între aceste 60 de biserici de lemn sunt biserici de cimitir, parțial sau total abandonate, toate clasate ca monumente istorice, care datează din secolele XVII și XIX. Potrivit comunicatului celor două instituții care derulează acest proiect, „aceste pietre prețioase din patrimoniul cultural al Europei se află în pericol, unele din cauza lipsei de resurse sau de expertiză, altele din cauza neglijenței sau a planificării necorespunzătoare. Prin urmare, este nevoie de măsuri urgente. Vor fi organizate misiuni de salvare în timpul verii, dar și după, și vor fi propuse planuri de acțiune fezabile până la sfârșitul anului”.

Acest proiect se desfășoară în parteneriat cu Parohia Ortodoxă Română Boz, jud. Hunedoara, Universitatea Națională de Arte București, Asociația a37, Fundația Dala, Muzeul Astra din Sibiu. Sunt implicați voluntar arhitecți, artiști restauratori, ingineri, sociologi ș.a. pentru acțiuni specifice și punctuale, precum intervenție, documentare, promovare a bisericilor monitorizate, dar și educarea și conștientizarea populației cu privire la importanța salvării patrimoniului național românesc.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…