Proiect de cunoaştere a tradiţiilor de Paşti, la Arad

Arhiepiscopia Aradului organizează un proiect de cunoaştere a tradiţiilor româneşti de Paşti, în rândul tinerilor arădeni. Cu sprijinul aristei populare Maria Aiftincăi se organizează ateliere practice de cunoaştere a tradiţiilor pascale, specifice, izvorâte din spiritualitatea populară, pentru a ritualiza momentul pascal, în mod cât mai solemn, dar şi semnificativ, după cum ne-a precizat Arhim.Teofan Mada, vicar-administrativ, coordonator de proiect.

Maria Aiftincăi locuieşte de ani de zile în localitatea arădeană Vladimirescu (unde a pus bazele „Muzeului Poetului”, un muzeu etnografic de valoare europeană), însă s-a născut în comuna Rădăuţi, din Bucovina. Maria Aiftincăi încondeiază ouă, croieşte costume populare, scrie poezii şi ţese la război. Pentru ca tradiţia să se ducă mai departe şi în judeţul Arad, Maria Aiftincăi a participat la un atelier practic de încondeiere de ouă, organizat de parohia Şega I, prin implicarea Părintele paroh Aurel Bonchiş şi cu sprijinul membrilor Consiliului parohial.

Mai exact, meşterul popular Maria Aiftincăi i-a învăţa, vineri 20. 03. 2015, pe aproape o sută de copii cum se încondeiază ouăle. Momentul întâlnirii a fost, de fapt, un curs de iniţiere şi formare a deprinderii de încondeiere a ouălor pentru perioada pascală. În prima parte a fost prezentată procedura de preparare a ingredientelor şi tehnica încondeierii. Materia primă folosită a cuprins: faguri de ceară de albine, ouă de găină, vopsea de diferite culori pentru ouă, chişiţe, un aragaz pentru menţinerea temperaturii optime a preparatelor. Doamna Maria, concomitent cu explicaţiile tehnice, a căutat formarea deprinderilor elevilor prezenţi. Au fost folosite ca modele ouă încondeiate realizate în anii precedenţii, modele comparative cu zona Bucovina.

„Am învăţat de la mama şi de la soacra mea să încondeiez ouă. Nu este o muncă uşoară. Folosesc ceară curată de albine şi chisiţa. Aceasta este un instrument de scris (încondeiat) ouă. Se încălzeşte ceara de albine într-un vas metalic pus la o sursă de căldură pentru a menţine ceara în stare lichidă. Se scufundă capătul chişiţei în ceara topită, se scurge puţin şi se începe scrierea oului. Aveţi grijă să ţineţi chişiţa întotdeauna perpendicular pe ou, pentru că numai atunci scrie. Vopsirea se face cu vopsea de ouă ce se foloseşte la rece. După uscare se şterge ceara cu o cârpă încălzită. Eu fac doar modelul naţional sau florar. În general le vopsesc în culoare roşie. Ele sunt bine a se vopsi în Joia Mare pentru că ţin mai mult. Aşa mi-a spus mama când eram mică”, spune Maria Aiftincăi. Expresie a unei concepţii sacrale de festivizare, tradiţiile româneşti constituie totodată un prilej de manifestare artistică, în care măiestria, darul artistic şi creaţia personală se îmbină cu tradiţia creştină pascală.

Comentarii Facebook


Știri recente