Prohodul Domnului la Patriarhie. PS Varlaam a oficiat slujba Deniei din Vinerea Mare (VIDEO)

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a oficiat vineri seară Prohodul Domnului la Patriarhie. La finalul Deniei din Vinerea Mare a avut loc tradiţionala procesiune cu Epitaful în jurul Catedralei Patriarhale. 

Sute de bucureșteni au participat atât la Denie, cât și la procesiunea care simbolizează ducerea către mormânt a Mântuitorului.

Denia Prohodului Domnului de la Catedrala Patriarhală din București #LIVE #SăptămânaMare

Publicată de TRINITAS TV pe 6 Aprilie 2018

Denia Prohodului Domnului

Denia Prohodului Domnului cuprinde o serie de cântări sau imne, împărţite în trei stări, inegale ca număr de strofe. Aceste cântări exprimă durerea pentru răstignirea şi moartea Mântuitorului.

Alcătuirea Prohodului este atribuită imnografului bizantin Iosif Studitul. În ţara noastră, această slujbă a fost tipărită pentru prima oară la Buzău, în anul 1836.

Referitor la cântările din slujba Prohodului, Episcopul vicar patriarhal a precizat că sunt „chemări adresate fiecăruia dintre noi de a participa cu toată ființa la această copleșitoare dramă, cea mai mare din istoria umanității”.

Tot prin intonarea acestor cântări în Biserici lângă Epitaf, ierarhul a adăugat că plângem împreună cu Maica Domnului:

„Astăzi suntem împreună cu preaiubita Maică a Domnului înălțând împreună aceste cântări de tânguire pentru moartea Mântuitorului și pentru această îngrozitoare îndrăzneală a omului de a se ridica împotriva Ziditorului său”.

În omilia rostită, PS Varlaam Ploieșteanul a vorbit despre cât de singur a fost Mântuitorul Iisus Hristos în momentul judecării, patimilor și răstignirii Sale. Ierarhul a spus că mulțimile credincioșilor din biserici răscumpără vina celor care l-au părăsit pe Hristos:

„Prin mulțimea credincioșilor care umplu în această seară bisericile de pe tot cuprinsul țării dorim, parcă să răscumpărăm vina celor de odinioară care L-au lăsat în aceste momente de suferință singur pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos”.

Mai multe din predica Părintelui Episcop Varlaam, aici.

Citește și: Explicaţie duhovnicească: Sfânta și Marea Vineri

Foto: Robert Nicolae / Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente