Mulțimile credincioșilor de azi răscumpără vina celor care l-au părăsit pe Hristos – PS Varlaam la Prohodul Domnului

La Denia Prohodului din Vinerea Mare, PS Varlaam Ploieșteanul a vorbit despre cât de singur a fost Mântuitorul Iisus Hristos în momentul judecării, patimilor și răstignirii Sale. Episcopul vicar patriarhal a spus că mulțimile credincioșilor din biserici răscumpără vina celor care l-au părăsit pe Hristos.

„Îl vedem aproape singur în Grădina Ghetsimani, singur în curtea lui Pilat, este singur în momentul judecății, pe drumul crucii spre Golgota, singur după ce este pironit și înălțat pe cruce – sunt martori doar preaiubita Sa Maică, femeile mironosițe și unul dintre ucenici, Apostolul Ioan”, a precizat ierarhul.

Preasfinția Sa a spus că „de aceea prin mulțimea credincioșilor care umplu în această seară bisericile de pe tot cuprinsul țării dorim, parcă să răscumpărăm vina celor de odinioară care L-au lăsat în aceste momente de suferință singur pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos”.

PS Varlaam a oficiat vineri seară slujba Prohodului în Catedrala Patriarhală. Sute de bucureșteni au participat atât la Denie, cât și la tradiţionala procesiune cu Epitaful în jurul bisericii. Procesiunea simbolizează ducerea către mormânt a Mântuitorului.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul Psaltic Tronos, dirijat de Arhid. Mihail Bucă.

Referitor la cântările din slujba Prohodului, Episcopul vicar patriarhal a precizat că sunt „chemări adresate fiecăruia dintre noi de a participa cu toată ființa la această copleșitoare dramă, cea mai mare din istoria umanității”.

Tot prin intonarea acestor cântări în Biserici lângă Epitaf, ierarhul a adăugat că plângem împreună cu Maica Domnului:

„Astăzi suntem împreună cu preaiubita Maică a Domnului înălțând împreună aceste cântări de tânguire pentru moartea Mântuitorului și pentru această îngrozitoare îndrăzneală a omului de a se ridica împotriva Ziditorului său”.

Despre „iubirea nebună a lui Dumnezeu”

În continuare, PS Varlaam Ploieșteanul a explicat că iubirea nesfârșită a Domnului i-a permis umanității să îl trateze atât de josnic pe Creatorul ei:

„Această iubire nesfârșită a lui Dumnezeu i-a îngăduit omului să-l batjocorească, să-l învinuiască pe nedrept, să depună împotriva Lui mărturie mincinoasă, să-i ceară răstignirea, să-l biciuiască, să-l îmbrace în haină de ocară și în cele din urmă, răstignindu-l să-l ucidă prin cea mai rușinoasă moarte”.

„De aceea un teolog al secolului trecut a numit această iubire fără limite a Mântuitorului «iubirea nebună a lui Dumnezeu», pentru că este mai presus de înțelegerea noastră cum a îngăduit lucrul acesta”, a continuat Preasfinția Sa.

În partea de final a omiliei rostite, PS Varlaam a făcut o paralelă între cele șase zile ale Creației și Săptămâna Patimilor.

Ierarhul a subliniat că prin patimile Sale, Mântuitorul „recreează lumea, vindecă, corectează creația care prin păcatul neascultării lui Adam a devenit stricăcioasă”.

„Cu un glas și cu o inimă să cinstim, să prețuim și să mărim îndelunga-răbdare, multa suferință și marea plecăciune a Mântuitorului nostru Iisus Hristos!”, a îndemnat la final PS Varlaam Ploieșteanul.

Foto credit: Robert Nicolae / Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente