Programul slujbelor la Catedrala Patriarhală de sărbătoarea „Adormirii Maicii Domnului”

Biserica Ortodoxă cinstește la 15 august Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare numită în popor și Uspenia (termenul slav) sau Sfânta Maria Mare. La Catedrala Patriarhală, în ajunul sărbătorii, Joi 14 august 2014, se va oficia începând de la ora 16:00 Vecernia mare și Litia, apoi de la 17:30 Slujba Utreniei cu slujba Prohodului Maicii Domnului, după cum aflăm de la pr. Arhim. Teofil Anăstăsoaie, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale.

Prohodul Maicii Domnului a fost alcătuit de către Manuil Corinteanul în sec. XVI și este o prelungire a Prohodului Domnului nostru Iisus Hristos după modelul imnelor preafrumoase, profunde, în care creștinătatea, în evlavia Bisericii, îl conduce pe Mântuitorul spre mormânt, în Vinerea Patimilor.

Vineri 15 august 2014 se va oficia începând cu ora 08:00 Ceasul I, de la 08:30 Acatistul Adormirii Maicii Domnului, iar mai apoi de la 09:30 Sfânta Liturghie.

Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria, deși mărturii despre existența ei nu avem decât începând din secolul al V-lea, când cultul Maicii Domnului începe să se dezvolte foarte mult, mai ales după Sinodul IV Ecumenic, Sinod care a hotărât că Maica Domnului este Născătoare de Dumnezeu, cultul ei cunoscând de acum o foarte mare dezvoltare.

Comentarii Facebook


Știri recente