Programul „Școala după școală – Sfântul Stelian”, inaugurat la Bistrița

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului se implică în educarea copiilor prin implementarea unui program after – school la una din clasele pregătitoare ale Școlii Gimnaziale „Ștefan Cel Mare” din Bistrița. Intitulat „Școala după școală – Sfântul Stelian”, proiectul pilot a fost inaugurat o dată cu începerea anului școlar 2014-2015, potrivit Radio Renașterea. Aici, cei mici beneficiază de ghidare și coordonare educațională din partea profesorilor voluntari, cu o bogată experiență în predare.

Să creștem copiii frumos și curat

Festivitatea de deschidere a noului an școlar la Școala Gimnazială „Ștefan Cel Mare” a început la ora 9:00 și a continuat cu o slujbă de Te-Deum oficiată de părintele protopop de Bistrița, Alexandru Vidican și inspectorul eparhial pentru tineret pr. Tudor Mudure. În cuvântul de deschidere, directorul școlii, Lucica Iacob a facut referire la stabilirea unor valori solide precum cinstea, onestitatea, bunătatea, deschiderea spre cunoaștere și credința în Dumnezeu, esențiale în procesul de educare a tinerilor. Totodată, i-a asigurat pe părinți că alegerea de a-și trimite copiii la școala „Stefan Cel Mare” a fost una inspirată și i-a încredințat de profesionalismul colectivului didactic. Făcând referire la proiectul de la clasa pregătitoare cu program after-school „Sfântul Stelian”, doamna director a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei pentru inițiativa de a derula un asemenea proiect și a lăudat implicarea profesorilor voluntari în bogata ofertă de activități. În încheierea discursului le-a urat elevilor „să fie sănătoși, cu mintea sclipitoare și cu sufletul frumos”, îndemnându-i să-și depășească propriile limite în drumul spre cunoaștere”.

După slujba de Te-Deum, părintele protopop Alexandru Vidican a adăugat că „menirea școlii și a Bisericii, alături de părinți, este de a crește și educa tinerele generații nu numai prin umplerea minții de cunoștințe ci și prin umplerea potirului inimii cu evlavie și bună purtare”. În mesajul adresat părinților care au răspuns la inițiativa Înaltpreasfințitului Andrei de a avea, pentru început, o clasă cu program after-school, părintele protopop a menționat că: „prin participarea copiilor la Sfânta Liturghie, în mod regulat, intenția noastră este nu de a-i face pe toți teologi și preoți, ci de a-i crește frumos și curat”.

Activități diverse, în mod gratuit

Potrivit părintelui Tudor Mudure, coordonatorul proiectului „Școală după școală-Sfântul Stelian”, programul la care participă 25 de copii, se desfășoară de luni și până joi, în intervalul orar 12:00-16:00, și vineri, între 12:00-14:00. Clasa dispune de dotări moderne, iar cei mici sunt implicați in diverse jocuri de cunoaștere, educaționale și de logică. Astfel participă la activități precum „Clubul de cunoaștere” în care profesorii prezintă celor mici Biblia, învață limbi străine și își îmbogățesc limbajul prin lecturi. De asemenea este organizat un club de sport și mișcare, precum și unul de artă și meșteșug, în cadrul căruia cei mici pot opta pentru muzică, teatru și pictură. Tot în cadrul proiectului, elevii vor participa regulat la Sfânta Liturghie însoțiți de profesorul de religie și vor putea lua parte și la școlile de vară și taberele tematice, organizate de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului.

Pentru activitățile desfășurate nu se percep taxe din partea părinților, ele fiind susținute în mod voluntar de inițiatorii și colaboratorii proiectului. Părinții trebuie să plătească doar masa de prânz și materialele didactice necesare, costuri care se ridică la aproximativ 200 de lei pe lună. Potrivit părintelui Tudor Mudure, se dorește ca pe viitor proiectul să fie extins și la alte clase.

Comentarii Facebook


Știri recente