Programul manifestărilor prilejuite de Sărbătoarea Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, Ocrotitorul Spiritual al Râmnicului, 23-27 sept. 2013

Cu prilejul praznicului Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, Arhiepiscopia Râmnicului organizează, în perioada 23-27 septembrie, o serie de manifestări aniversare, cu caracter spiritual și pastoral-cultural, menite să adune laolaltă mulțime de credincioși din eparhie, dar și din întreaga țară. Începând de luni, 23 septembrie, fiecare zi va fi închinată unui eveniment cu rezonanță culturală, pastorală sau misionară pentru întreaga eparhie.

Ca în fiecare an, apropierea sărbătorii Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, ocrotitorul Arhiepiscopiei Râmnicului, prilejuiește organizarea mai multor evenimente.

Luni, 23 septembrie, de la orele 16:00, va avea loc, în cadrul Complexului spiritual-cultural „Sfântul Antim Ivireanul” din Râmnic, vernisajul expoziției „Monahism și artă”, ajuns anul acesta la cea de a XIV-a ediție. Tematica lucrărilor expuse a fost inspirată de mănăstirile și schiturile din Arhiepiscopia Râmnicului. Activitatea este organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea., informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Marți, 24 septembrie, de la orele 10:00, Sala „Iosif Episcopul” a Așezământului Cultural Pastoral „Sf. Ierarh Calinic”, va găzdui Simpozionul național „Sfințenie, cultură și secularizare în Eparhia Râmnicului”, în cadrul căruia va avea loc Lansarea cărții: „Episcopul Vartolomeu Stănescu – în lumina cuvântului”. De la orele 17:00, coralele mixte ale parohiilor din protopopiatele Arhiepiscopiei Râmnicului se vor întrece în cadrul Concursului național de muzică bisericească „Lăudați pe Domnul”, faza pe eparhie. Concursul va avea loc în Catedrala arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Râmnic. Ultima manifestare a zilei va avea loc la Filarmonica „Ion Dumitrescu” din oraș, unde Corul „Euphonia”, va concerta pentru publicul râmnicean.

Pentru ziua de miercuri, 25 septembrie a fost inițiat un itinerar la bisericile din municipiu, care descoperă activitatea educațională, culturală și misionară în societatea contemporană, itinerar intitulat sugestiv „Istorie, spiritualitate și cultură – Biserici din Râmnicu Vâlcea”. La Biserica „Toți Sfinții”, de la orele 11.00, va fi vernisată o Expoziție de icoane. Itinerariul va continua cu Biserica „Cuvioasa Parascheva” și Paraclisul Arhiepiscopal „Buna Vestire”; De la 16.30, la Centrul Spiritual – Cultural „Sf. Antim Ivireanul”, va avea loc lansarea cărții doamnei Elvira Ecaterina Ivănescu – „Efigii pentru doamne ortodoxe”; La orele 18.00, Corala „Canticum” a Seminarului Teologic „Sfântul Ierarh Nicolae”, va susține la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din Municipiul Râmnicu Vâlcea un Concert de muzică religioasă.

În cursul zilei de joi, 26 septembrie, de la orele 16,00, arhiereii râmniceni, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Gherasim și Preasfințitul Emilian Lovișteanul, alături de soborul preoților și credincioșilor, vor întâmpina la Catedrala arhiepiscopală moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul de la Mănăstirea Bistrița și ale Sfântului Cuvios Antonie de la Iezer. După slujba Vecerniei cu Litie, participanții, clerici și credincioși, vor pleca în procesiune cu icoana Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, pe traseul Arhiepiscopie – Calea lui Traian – Prefectura Județului Vâlcea – Biserica „Sfântul Dumitru” – Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea (Troița Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul), cu revenire la Arhiepiscopie.

Manifestările vor culmina vineri, 27 septembrie, în ziua de prăznuire a Sfântului Antim Ivireanul, cu Sfânta Liturghie, oficiată pe esplanada din fața Catedralei „Sfântul Nicolae” în sobor de arhierei, preoți și diaconi.

La sărbătoarea Arhiepiscopiei Râmnicului sunt invitați să participe ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, preoți, demnitari, profesori, oameni de cultură și credincioși din Patriarhia Română.

Comentarii Facebook


Știri recente