Program catehetic în parohia bihoreană Bratca

În Parohia Bratca din Protopopiatul Oradea, Eparhia Oradiei, copiii care participă la programul catehetic „Hristos împărtășit copiilor” au primit sămânța cuvântului Semănătorului, a Domnului nostru Iisus Hristos, în inimile și sufletele lor prin intermediul orelor de cateheză împletite cu aplicații practice, organizate de parohul Radu Marian.

Prima zi a programului „Sămânța Semănătorului” s-a derulat prin ore de cateheză legate de „Pilda Semănătorului”. Le-au fost citite și alte pilde ale Mântuitorului Iisus Hristos și li s-a arătat însemnătatea parabolei. După însușirea noțiunilor teoretice, copiii au trecut la activități practice, cu scopul imprimării în inimă și în minte a seminței cuvântului lui Dumnezeu.

Împreună cu părintele Radu Marian, au ales versete din Sfânta Scriptură pe care le-au scris pe bucăți din carton. După aceea, au lipit peste literele scrise boabe din grâu, rezultând mici opere artizanale cu litere scrise neconvențional.

Versetele alese și scrise cu litere din grâu i-au făcut pe copii să își însușească mai ușor învățăturile desprinse din Pilda Semănătorului. Mai mult, preotul catehet le-a explicat că prin scrierea versetelor ei fac și un exercițiu al răbdării, căci a fost nevoie de multă răbdare și migală spre a contura scrierile dorite.

Semănatul tradițional

Totodată, copiilor prezenți li s-a prezentat practica semănatului tradițional. Ei s-au deplasat la o holdă a satului unde s-a semănat grâu manual. Părintele le-a arătat că Biserica are o slujbă specială pentru momentul când se seamănă, aceasta fiind săvârșită în prezența lor. După slujbă li s-a exemplificat tehnica semănatului manual, fiecare dintre ei deprinzând modalitatea prin care boabele de grâu ajung în pământul reavăn, spre a aduce rod bogat, devenind mici semănători, informează „Ziarul Lumina”.

La finalul activităților, lucrările realizate au fost expuse în sfânta biserică spre a fi văzute de credincioși, care s-au bucurat de aprecierea lor în Duminica a XXI-a după Rusalii.

Aceste activități teoretico-practice fac parte din programul de cateheze desfășurate în Parohia Bratca, legate de grâu și pâine ca materii folosite de om și pentru cultul divin, prin care copiii deprind mai ușor învățăturile de credință, rămânând vii în amintirea lor prin aceea că sunt implicați efectiv în activitățile de obținere a acestora.

Comentarii Facebook


Știri recente