Producătorii mozaicului folosit la Catedrala Națională au vizitat șantierul de pictură al acestui lăcaș-simbol

Echipa atelierului Orsoni, producător cu tradiție al teserelor folosite la pictura în mozaic, a vizitat sâmbătă șantierul de pictură și atelierul de mozaic ale Catedralei Naționale.

Specialiștii atelierului venețian, aflați în vizită de lucru în România, desfășoară activități ce încep de la gura cuptoarelor în care se cristalizează sticla pentru mozaic și se finalizează cu selecția și livrarea culorilor necesare pentru realizarea icoanelor de la catedrala.

Pentru desfășurarea programului iconografic de la Catedrala Națională a fost alcătuită, din cele peste 3500 de culori disponibile, o paletă coloristică de aproximativ 500-600 de nuanțe specifice artei bizantine, în conformitate cu viziunea Părintelui Patriarh Daniel și a conceptului artistic propus de familia de pictori Codrescu.

„Am avut bucuria de a primi vizita unui grup format din 20 de specialiști care lucrează la gura cuptorului din Veneția, unde se produc teserele cu care noi compunem icoanele de la Catedrala Națională”, a afirmat Daniel Codrescu, pictorul bisericesc care coordonează lucrările de mozaic de la Catedrala Națională a României..

„În vizita de pe șantier, am putut vedea în ochii lor o strălucire similară cu cea a pietricelelor care trec prin mâinile lor, înainte de a ajunge în mâinile noastre. Oamenii care fac parte din această echipă și-au limpezit chipurile prin culorile și lumina icoanelor de la catedrală.”

Cu prilejul acestei întâlniri s-a conturat și planul de lucru pentru următoarea perioadă în ce privește cantitățile și tipurile materialelor necesare în realizarea programului iconografic prevăzut pentru turla Pantocrator, cât și etapele de livrare ale pietrelor de mozaic.

Totodată, în urma întâlnirii, s-a stabilit ca, în toamna acestui an, colectivul de artiști români care lucrează la Catedrală să viziteze atelierele venețiene Orsoni, în vederea realizării unui schimb de experiență.

Întâlnirea a fost marcată de un sentiment de bucurie, echipa venețiană fiind profund impresionată de amploarea și frumusețea lucrării artistice care se realizează în România cu ajutorul materialelor furnizate de Orsoni.

Vizita a pus o piatră de consolidare în viziunea specialiștilor italieni, pentru care atât proiectul Catedralei Naționale, cât și atelierul de mozaic au reprezentat o rază de inspirație și lumină asupra percepției României.


Datorită strălucirilor și a materialității sale specifice, mozaicul deține o calitate aparte care permite imaginii imprimarea unui caracter extrem de dinamic, care modifică percepția senzorială a privitorului în funcție de momentul zilei sau de modul în care circulă lumina.

Întreaga pictură interioară va fi realizată în această tehnică, ce presupune folosirea a aproximativ 10.000 pietricele (tesere) pentru fiecare metru pătrat de pictură. Orsoni Venezia, furnizorul materiei prime pentru această lucrare, este unul dintre cei mai prestigioșii producători de piatră și mozaic din lume.

La realizarea mozaicului Catedralei Mântuirii Neamului lucrează în prezent 120 de angajați.

Donează

  • Online, direct pe site-ul pictamcatedrala.ro, selectând unul dintre cele două butoane, care vă vor direcționa spre secțiunea de plată cu cardul în moneda aleasă de dumneavoastră, LEI sau EURO.
  • Direct la orice unitate de cult din cadrul Bisericii Ortodoxe Române urmând a primi chitanță personalizată cu mențiunea „Pentru pictura Catedralei Naționale”.
  • Prin SMS la 8822 cu mesajul Pictura în valoare de 2 EUR (nu se aplică TVA) valabil în: Vodafone, Orange și Telekom.
  • Prin depunere de numerar sau virament bancar în următoarele conturi BCR ale Patriarhiei Române:

Cont pictura în lei: RO91RNCB0075004895030395
Cont pictura în euro: RO64RNCB0075004895030396
Cont pictură în dolari: RO26RNCB0075004895030110

  • Prin redirecționarea a până la 3,5% din impozitul pe venit, completând formularul 230.

Alte informații despre pictură

Tel.: 0799.887.955
Email: [email protected]

Vezi și:

Foto credit: Facebook / Catedrala Națională

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente