Proclamarea locală a canonizării Sfântului Mardarie | Patriarhul Serbiei va oficia Sfânta Liturghie

Proclamarea locală a canonizării Sfântului Mardarie (Uskokovic) va avea duminică, 16 iulie 2017, la Mănăstirea Sfântul Sava din Libertyville – SUA, unde se află sfintele sale moaşte. Cu acest prilej, Eparhia Sârbă de Noua Gracanica şi Midwest va organiza mai multe manifestări culturale şi religioase.

Programul va debuta vineri, 13 iulie, cu un simpozion dedicat Sfântului Mardarie. Evenimentul va avea loc la catedrala ortodoxă sârbă din Chicago.

Manifestările vor continua sâmbătă la Mănăstirea din Lake Villa, Illinois. Un sobor de ierarhi va oficia Sfânta Liturghie, apoi programul liturgic va continua în cursul serii.

Duminică, 16 iulie 2017, Preafericitul Părinte Irineu, Patriarhul Serbiei, va prezida Liturghia oficiată la Mănăstirea Sfântul Sava din Libertyville. Proclamarea canonizării Sfântului Mardarie va avea loc începând cu ora 14:30.

Sursa: stsavamonastery.org

Viaţa Sfântului Ierarh Mardarie de Libertyville (1889-1935)

Sfântul Mardarie s-a născut din părinţi evlavioşi în satul Kornet, în Muntenegru, în data de 02 noiembrie 1889, fiind botezat în Biserica Sfântul Gheorghe din sat, primind la botez numele de Ioan (Ivan). Mama sa făcea parte din bine-cunoscuta familie Bozovici. Tânărul Ioan a fost trimis la studii mai întâi la Rijeka Crnojevica, apoi la Cetinje (Muntenegru) şi, în cele din urmă în Belgrad (Serbia). Pe când studia în Belgrad, tânărul Ioan a intrat ca novice la Mănăstirea Studenica, unde a fost tuns în monahism după o scurtă perioadă, primind numele Mardarie. După ce a fost hirotonit ierodiacon, la hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Sârbe, tânărul Mardarie a fost trimis în Rusia, unde a petrecut 12 ani (1905-1917), continuându-şi studiile teologice. În data de 01 decembrie 2015, Arhimandritul de atunci Mardarie a fost numit administrator al eparhiei ortodoxe sârbe din America şi Canada, cu sediul în Chicago. În acelaşi an, a achiziţionat un teren în Libertyville, Illinois, unde, mai târziu, a fost construită Mănăstirea Sfântul Sava. În data de 07 decembrie 1925, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Sârbe l-a ales ca primul episcop pentru nou înfiinţata Episcopie sârbă în America. Hirotonia sa întru episcop a avut loc în Duminica Intrării Domnului în Ierusalim, în data de 25 aprilie 1926.

De la acea dată, Sfântul Ierarh Mardarie, primul episcop al Bisericii Ortodoxe Sârbe din America de Nord şi de Sud, s-a nevoit să construiască biserici, să semene dragostea creştină, să răspândească pacea, să propovăduiască şi să mărturisească Evanghelia lui Hristos în eparhia încredinţată spre păstorire.

A păstorit ca episcop pentru aproape zece ani, săvârşindu-se cu pace în Domnul, în data de 12 decembrie 1935, în timp ce se afla în Spitalul din Ann Arbor, Michigan, redactându-şi ultima scrisoare pastorală către iubiţii săi credincioşi, cu prilejul sărbătorii Naşterii Domnului. Rămăşiţele pământeşti i-au fost aşezate în Mănăstirea Sfântul Sava din Libertyville.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Sârbe, în şedinţa sa de lucru din perioada 14-29 mai 2015, a hotărât trecerea Ierarhului Mardarie de Liberyville în rândul sfinţilor şi înscrierea sa în Sinaxarul Bisericii Ortodoxe.

Moaștele primului episcop sârb din America au fost descoperite intacte – Basilica.ro

În urma exhumării din 5 mai 2017, odoarele Sfântului Mardarie (Uskokovic) au fost găsite intacte, notează Pr. Nikolaj Kostur, şeful subcomisiei pentru canonizarea acestui ierarh sârb. Osemintele Sfântului Mardarie au fost dezgropate cu binecuvântarea Episcopului Longhin de Noua Gracanica şi Midwest. Mormântul sfântului se află în Mănăstirea Sfântul Sava din Libertyville, Illinois (SUA).

Comentarii Facebook


Știri recente