Fostul stareț al Mănăstirii Lainici, Cuviosul Irodion, a fost proclamat cu puțin timp în urmă sfânt. Momentul a fost marcat prin citirea Tomosului Sinodal de către Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului: „Dintotdeauna Sfânta Biserica Ortodoxă cinstește după cuviință oamenii plăcuți lui Dumnezeu care au trăit viața pământească în sfințenie și evlavie și care prin faptă și prin cuvânt au adus folos duhovnicesc în sufletele celor credincioși. Urmând tradiției sfinte a Bisericii Ortodoxe și chemând în ajutor harul Preasfintei și de Viață Făcătoarei și Nedespărțitei Treimi hotărâm ca de acum înainte și în veci starețul Irodion de la Mănăstirea Lainici să fie numărat printre Sfinții Bisericii în ceata cuvioșilor părinți purtători de Dumnezeu și să fie cinstit cu cântări de laudă, cu numele Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici. Pentru pomenirea sa statornicim în Duhul Sfânt ziua de 3 mai a fiecărui an, numele lui să fie înscris în Sinaxar, în cărțile de cult, precum și în calendarul Bisericii Ortodoxe Române”, informează Radio TRINITAS.
Patriarhul României a acordat Crucea Patriarhală, părintelui arhimandrit Ioachim Pârvulescu, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Craiovei și starețul Mănăstirii Lainici, iar pentru noua biserică Preafericirea Sa a dăruit o cruce de binecuvântare și un set de Sfinte Vase, informează „Ziarul Lumina”.
La final, Înaltpreasfințitul Mitropolit Irineu a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, ierarhilor prezenți la eveniment, precum și tuturor credincioșilor care s-au implicat în construcția bisericii și în organizarea evenimentului.
„Prezența a numeroși credincioși, prezența a atâta lume, a călugărilor și a călugărițelor din Arhiepiscopia noastră și de pretutindeni din țară, aduc într-adevăr mulțumire lui Dumnezeu și sentimentele cele mai alese față de Preafericirea Voastră și de toți membri Sfântului Sinod care în această zi sfântă de proclamare a canonizării Sfântului Irodion de la Lainici, Luceafărul Olteniei, noi cei de aici din Arhiepiscopia Craiovei și din Mitropolia Olteniei, preoții și credincioșii, călugării și călugărițele din mănăstirile noastre aducem mulțumire Preamilostivului Dumnezeu că ne-a învrednicit pe noi să fim astăzi părtași la această sfântă sărbătoare”, a spus Înaltpreasfinția Sa, după cum informează TRINITAS TV.
Sărbătoarea s-a încheiat cu o procesiune, în cadrul căreia racla cu moaștele Sfântului Irodion și icoana canonizării au fost purtate și așezate în noua biserică.