Proclamarea canonizării Sf. Ioan de Sonkajanranta s-a desfăşurat în satul natal

Johannes Karhapää a fost proclamat sfânt sâmbătă în Sonkajanranta, localitatea natală a acestuia. El a fost înscris în calendarul Bisericii Ortodoxe a Finlandei cu titulatura: Sfântul Martir Ioan de Sonkajanranta şi va fi sărbătorit în 8 martie.

Proclamarea canonizării a avut loc în Biserica Sfânta Ana, după Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Leon, Arhiepiscop de Karellia și al întregii Finlande.

Alături de Arhiepiscopul Leo au concelebrat mitropoliţii Arsenie de Kupio şi Karelia şi Ilie de Oulu, informează Biserica Ortodoxă a Finlandei.

Icoana Sfântului Ioan. Foto credit: Biserica Ortodoxă a Finlandei.

În cadrul slujbei din 13 iulie, Înaltpreasfinţitul Părinte Leo a vorbit despre viaţa Sfântului Ioan de Sonkajanranta şi despre eforturile depuse în favoarea Ortodoxiei din Finlanda.

El a evidenţiat faptul că Sfântul Ioan a înfiinţat o şcoală ortodoxă în satul natal, care funcţiona din anul 1908 cu binecuvântarea Arhiepiscopului Serghei al Finlandei.

Ierarhul a rememorat şi moartea martirică a Sfântului Ioan, care la vârsta de 33 de fost executat de bolşevici.

După cuvântul Arhiepiscopului Leo, protodiaconul Juha Pössi a citit viaţa Sfântului Ioan de Sonkajanranta.

La finalul slujbei a avut loc o procesiune cu icoana sfântului până la crucea construită în memoria sa unde a fost oficiată o scurtă rugăciune (moleben).

La slujba de canonizare au asista ortodocşi din toată Finlanda.

Hotărârea canonizării Sfântului Ioan a fost aprobată de Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice întrunit în luna noiembrie a anului 2018.

Biserica Finlandei este o Biserică Ortodoxă autonomă, al cărei primat este confirmat de Patriarhia de Constantinopol.

Foto credit: Biserica Ortodoxă a Finlandei

Comentarii Facebook


Știri recente