Arhiepiscopul Leo al Finlandei s-a rugat la mormântul Sf. Ioan de Sonkajanranta

Înaltpreasfințitul Părinte Leon, Arhiepiscop de Karellia și al întregii Finlande, s-a rugat vineri la mormântul Sfântului Ioan de Sonkajanranta, dar şi în locul unde acesta a suferit moarte martirică.

Conform tradiţiei ortodoxe, înainte de proclamarea canonizării unui sfânt este oficiată o ultimă slujbă de pomenire pentru cel care s-a învrednicit de darul sfinţeniei.

În cazul Sfântului Ioan de Sonkajanranta, unul dintre primii martiri finlandezi, în data de 12 iulie au fost oficiate două slujbe de pomenire, atât în locul martirajului său în localitatea Joensuu, cât şi la mormântul aflat în cimitirul Kokonniemi din Ilomantsi.

La ambele slujbe de pomenire a asistat Arhiepiscopul Leo al Finlandei și descendenţi ai Sfântului Ioan, informează Biserica Ortodoxă a Finlandei.

Slujba de pomenire oficiată în locul unde a fost martiriyat Sf. Ioan. Foto credit: Biserica Finlandei.

În decursul serii de vineri, Mitropolitul Arsenie de Kupio și Karelia a oficiat Slujba de Priveghere în biserica din satul Sonkajanranta, localitatea natală a Sfântului Ioan.

La începutul slujbei a fost citit rezoluția Patriarhiei Ecumenice privind canonizarea lui Johannes Vasilinpoika Karhapää. Proclamarea canonizării a avut loc în 13 iulie 2019.

Icoana Sfântului Ioan. Foto credit: Biserica Finlandei

Johannes Vasilinpoika Karhapää (Sf. Ioan) a fost ucis în anul 1918 în apropiere a localităţii Joensuu de un pluton de execuţie. Soţia sa a reuşit să-i recupereze trupul după câteva luni, fiind îngropat în cimitirul Kokonniemi din Ilomantsi.

A fost o persoană importantă pentru începuturile Ortodoxiei în Finlanda în perioada anilor 1900, dar şi un apărător al culturii şi identităţii finlandeze.

El a suferit moarte martirică la vârsta de 33 ani.

Hotărârea canonizării Sfântului Ioan a fost aprobată de Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice întrunit în luna noiembrie a anului 2018.

Foto credit: Biserica Ortodoxă a Finlandei

Comentarii Facebook


Știri recente

25 de citate pro-viață de la Patriarhul Daniel

În preajma Bunei Vestiri, când sărbătorim Întruparea Mântuitorului în pântecele Fecioarei Maria și participăm la marșurile pentru viață organizate în numeroase localități din România și Republica Moldova, Basilica.ro prezintă 25 de citate pro-viață de la…