Procesiuni în cinstea Sfântului Pantelimon

Biserica Ortodoxă îl sărbătoreşte luni, 27 iulie, pe Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon. Întru cinstirea acestui sfânt, mai multe locaşuri de cult din ţară, care au acest hram sau care păstrează părticele din sfintele sale moaşte, organizează un program liturgic mai amplu, informează Ziarul Lumina.

Între aceste parohii care au biserici închinate Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon este şi Parohia Pantelimon Sat din Protopopiatul Ilfov Sud, judeţul Ilfov. Sărbătoarea hramului bisericii parohiale va începe duminică, 26 iulie, de la ora 8:00, cu Utrenia şi Sfânta Liturghie. După-amiază, programul hramului va continua cu procesiunea „Sfântul Pantelimon – izvor nesecat de tămăduiri” de la ora 15:30, când va avea loc întâmpinarea raclei cu moaştele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, adusă de părintele stareţ Maxim Bădoiu, de la Mănăstirea Cernica, iar de la ora 16:00 se va desfăşura procesiunea în jurul bisericii parohiale după următorul traseu: strada Tudor Vladimirescu – strada Mioriţei – Bulevardul Biruinţei – strada Tudor Vladimirescu. Procesiunea va fi urmată, de la ora 17:00, de slujba Vecerniei unită cu Litia şi Acatistul. Luni, 27 iulie, în ziua hramului, de la ora 8:00, un sobor de preoţi de la parohiile din cadrul Protopopiatului Ilfov Sud va săvârşi Utrenia şi Sfânta Liturghie.

Procesiune religioasă pe străzile Constanței

În municipiul Constanţa, în cinstea Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon va fi organizată o procesiune cu moaştele sfântului, care se păstrează în Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa, informează Biroul de comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului. Programul hramului începe de duminică seara, de la ora 18:00, după Vecernia oficiată în Catedrala Arhiepiscopală, când Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu preoții și cre­din­cioșii prezenți vor merge în procesiune cu moaştele Sfântului Pantelimon, dar și ale Sfinților Epictet și Astion, pe următorul traseu: Catedrala Arhiepiscopală – str. Revoluției – popas de rugăciune la Biserica Greacă, str. Mircea cel Bătrân, bulevardul Mamaia – Spitalul Militar (popas de rugăciune) – strada Nicolae Iorga, bulevardul Tomis – Capela Militară, Piața Ovidiu, Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”. În ziua de sărbătoare a sfântului mucenic tămăduitor, credincioşii constănţeni se pot închina la moaştele sale care vor fi aşezate spre cinstire la Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa.

Comentarii Facebook


Știri recente