Procesiune pe străzile Capitalei

La 20 septembrie, ziua în care sunt pomeniți Sfântul Mare Mucenic Eustație, soția sa Teopista și fii lor Agapie și Teopist, biserica parohiei bucureștene Iancu Vechi Mătăsari își sărbătorește cel de-al doilea hram. Lăcașul de cult este cunoscut locuitorilor Capitalei și pentru faptul că adăpostește fragmente din moaștele acestor sfinți.

În ajunul sărbătorii, cinstitele odoare au fost purtate într-o procesiune pe traseul: strada Mătăsari, bulevardul Ferdinand, șoseaua Mihai Bravu- bulevardul Pache Protopopescu până la biserică.

Pe drum s-au făcut patru opriri, în timpul cărora preoții slujitori au rostit ectenii pentru binele și pacea tuturor credincioșilor dar și ectenii pentru cei adormiți. „Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, anul acesta la sărbătoarea Sfinților Mucenici Eustație, Teopista, Agapie și Teopist, făcătorii de minuni și ocrotitorii familiei și ai parohiei noastre, am organizat o procesiune cu cinstitele lor moaște. Odoarele sfinte se păstrează în Biserica «Iancu Vechi-Mătăsari» din anul 1840. Scopul acestei procesiuni a fost de a-i face mai bine cunoscuți în parohie dar și în Capitală, pe acești sfinți ocrotitori ai familiei și în egală măsură pentru a da o mărturie creștină în «cetate». Au participat câteva sute de credincioși care fac parte din comunitatea noastră dar și credincioși din alte cartiere bucureștene. Procesiunea s-a desfășurat într-o atmosferă duhovnicească deosebită și în acest sens este de menționat faptul că foarte mulți credincioși din parohie, care de regulă nu obișnuiesc să participe duminica la Sfânta Liturghie, au fost astăzi prezenți. Am rămas plăcut surprins când am văzut ieșiți în special la balcoanele blocurilor oameni, care atunci când treceam cu racla ce adăpostește sfintele moaște, aceștia se închinau, își făceau semnul Sfintei Cruci. Pentru noi, acest lucru este un semn de bun augur privitor la revigorarea spirituală a parohiei noastre. Este prima dată când organizăm această procesiune. Anul acesta în luna martie, prin purtarea de grijă a Părintelui Patriarh Daniel, biserica noastră a confecționat la atelierele Patriarhiei Române o nouă raclă pentru cinstitele moaște ale Sfinților Eustațiu, Teopista, Agapie și Teopist și am organizat această primă procesiune, care sperăm să devină o tradiție în anii viitori, când vom alege și alte trasee, tocmai pentru a-i face mai bine cunoscuți pe sfinții mucenici și de a fi mărturisitori ai dreptei credințe”, a declarat pentru Ziarul Lumina părintele paroh Constantin Stoica, consilier patriarhal în cadrul Biroului de presă și relații publice al Patriarhiei Române.

Procesiunea a fost urmată de Slujba Vecerniei cu Litie, potrivit TRINITAS TV.

La procesiune au participat preoți din parohiile învecinate și foarte mulți credincioși.

Comentarii Facebook


Știri recente