Procesiune la Biserica Domnească de la Curtea Veche

La biserica Sfântul Antonie cel Mare – Curtea Veche (Paraclis Patriarhal) a avut loc sâmbătă dimineaţa, 16 ianuarie 2016, în jurul orei 09:00, o procesiune cu moaştele Sfântului Efrem cel Nou (aduse de la Reședința Patriarhală) şi cu icoana făcătoare de minuni a Sfântului Antonie cel Mare.

Biserica bucureșteană își va sărbători duminică, 17 ianuarie 2016, ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Cuvios Antonie cel Mare. Cu acest prilej, ieri după-amiază, la Biserica Domnească de la Curtea Veche au fost aduse moaștele Sfântului Efrem cel Nou, de la Reședința Patriarhală.

În această dimineață, sfintele moaște, împreună cu icoana făcătoare de minuni a Sfântului Antonie au fost purtate în procesiune până la locul fostei biserici Sfântul Anton – Pușcărie, care a ars în anul 1847. Aici a fost oficiat Acatistul Sfântului Antonie cel Mare.

La final, părintele consilier patriarhal Ciprian Apetrei, preot slujitor la biserica Domnească de la Curtea Veche, i-a felicitat pe credincioșii prezenți în număr mare la această procesiune.

„Sfinții sunt prietenii și casnicii lui Dumnezeu, astăzi, aici, în centrul istoric avem o întâlnire a sfinţilor, a părintelui monahilor – Sfântul Antonie cel Mare – şi a unui urmaş al său, chiar dacă după mai bine de o mie de ani, şi anume Sfântul Efrem cel Nou. Este o bucurie mare care nu ar fi fost deplină fără prezenţa dumneavoastră. De aceea, vă mulţumim şi îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să ne dăruiască pace, linişte, sănătate, împlinirea cererilor celor de folos în viaţa noastră şi mai ales la capătul drumului în această viaţă, lucrul cel mai de preţ – viaţa veşnică”, a spus Părintele Ciprian Apetrei.

După slujba Acatistului s-a mers din nou, în procesiune, la Biserica Domnească, iar moaştele Sfântului Efrem împreună cu icoana făcătoare de minuni a Sfântului Antonie cel Mare au fost aşezată spre închinare.

„Pentru ziua hramului avem o mare bucurie deoarece, de data aceasta, Părintele Patriarh a rânduit să vină să slujească la Sfânta Liturghie în biserica noastră. Slujba va începe de dimineaţă. La ora 07:30 vom oficia Acatistul Sfântului Cuvios Antonie cel Mare, după care va urma Slujba Utreniei şi apoi Sfânta Liturghie care va începe în jurul orei 09:00”, a declarat pentru Radio TRINITASPărintele Gheorghe Zaharia, parohul Bisericii Domnești Sfântul Antonie – Curtea Veche.

Sărbătoarea va continua astăzi, de la ora 17:00, cu slujba Vecerniei unită cu Litia.

***

Biserica Domnească de la Curtea Veche – Paraclis Patriarhal cu hramurileBuna Vestireşi Sfântul Cuvios Antonie Cel Marea fost zidită de domnitorul Mircea Ciobanul în anul 1559. A fost edificată şi zugrăvită de Petru cel Tânăr sub îndrumarea doamnei Chiajna. Sfântul Antonie a devenit ocrotitorul bisericii Sfântul Anton – Curtea Vechedupă incendiul din23 martie 1847când BisericaSfântul Anton – Puşcăriedin apropierea Bisericii Domneşti a ars în întregime de unde a fost salvată în chip minunat Icoana făcătoare de minuni ce se află în Biserica Domnească de la Curtea Veche.

Comentarii Facebook


Știri recente