Procesiune cu moaştele Sf. Ecaterina. Paraclisul Facultăţii de Teologie din Bucureşti îşi sărbătoreşte hramul

Procesiune cu moaştele Sfintei Ecaterina

Biserica Sfânta Ecaterina din Bucureşti îşi cinsteşte mâine, 25 noiembrie 2016, ocrotitoarea.

Sărbătoarea hramului a început încă din această seară, 24 noiembrie 2016. Un fragment din moaştele sfintei muceniţe, aflat în lăcaşul de cult din anul 2009, a fost purtat în procesiune în jurul bisericii, apoi a fost aşezat spre închinare credincioşilor în baldachinul special amenajat în faţa lăcaşului de cult.

După procesiune a urmat Slujba Vecerniei unită cu Litia.

Mâine dimineaţă, credincioşii pot participa la Utrenia sărbătorii, urmată de Sfânta Liturghie oficiată de un ierarh al Bisericii noastre. După slujbă va avea loc sfinţirea noilor clopote ale lăcaşului de cult.

***

Biserica Sfânta Ecaterina din Bucureşti a fost ridicată între anii 1850-1852 pe vatra a trei ctitorii: prima era o biserică de lemn construită de boierii Golescu şi Albu Ivaşcu între anii 1574-1577; a doua era o biserică din piatră ridicată de dregătorul Pană Vistierul, la începutul secolului 17; a treia era o biserică din zid ctitorită în anul 1774 de Doamna Ecaterina, soţia domnitorului Alexandru Ipsilanti. Construcţia şi pictura Bisericii au fost finalizate la 1 mai 1852. Lăcaşul este o construcţie neoclasică, stil care îi conferă măreţie şi solemnitate. Pictura originală a fost realizată de pictorii Constantin Lecca şi Mişu Popp, reprezentanţi de marcă ai picturii bisericeşti din sec. 19. Actuala Biserică a devenit paraclis al Institutului Teologic Universitar din Bucureşti în anul 1959. Din Septembrie 2012, Paraclisul Universitar Sfânta Ecaterina a primit personalitate juridică, devenind parohie.

În anul 2009, cu binecuvântarea şi purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel a fost iniţiat un amplu proces de conservare-restaurare interioară şi exterioară a bisericii ocrotite de Sfânta Mare Mc. Ecaterina şi de Sfinţii Trei Ierarhi, iar în data de 19 decembrie 2015, odată cu încheierea lucrărilor, lăcaşul de cult a fost resfinţit de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române. Alături de Patriarhul României a slujit şi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.

Patriarhul României a resfinţit Biserica „Sfânta Ecaterina” din Bucureşti – Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente