Procesiune cu icoana Sf. Antonie la Curtea Veche

În fiecare an, la 17 ianuarie, Biserica Domnească de la Curtea Veche din Capitală își sărbătorește ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Cuvios Antonie cel Mare.

Sărbătoarea hramului a început din această seară cu procesiunea ce a purtat icoana făcătoare de minuni a Sfântului Cuvios Antonie cel Mare până la locul unde s-a aflat biserica Sfântul Anton ce a ars în incendiul din anul 1847. Aceasta este a doua procesiune săvârșită până în acest loc, prima fiind anul trecut.

Aici, s-a oficiat Acatistul Sfântului Antonie cel Mare de către un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură rostit părintele Ciprian Apetrei, preot slujitor la biserica Sfântul Anton-Curtea Veche a vorbit despre importanța procesiunii de astăzi: „Venim aici ca într-un pelerinaj pentru a reface drumul pe care icoana l-a făcut pentru noi și binecuvântările pe care prin această icoană le-am primit de la Bunul Dumnezeu prin mijlocirile Sfântului Antonie cel Mare. Acest drum înseamnă începutul pelerinajului nostru, Sărbătoarea hramului Sfântului Antonie cel Mare care iată o avem în această seară la fel ca în creație, a fost seară și a fost dimineață, iar mâine se va încununa cu bucuria de a participa la Slujba Utreniei, a Acatistului și Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, fiind momentul culminant al hramului bisericii noastre. Astfel, vă așteptăm cu aceeași evlavie să răspundeți prezent atunci când Sfântul vă cheamă la ziua lui”.

După slujba Acatistului s-a mers din nou, în procesiune, la Biserica Domnească, iar icoana făcătoare de minuni a Sfântului Antonie cel Mare a fost așezată în paraclisul bisericii unde va putea fi cinstită în continuare.

Sute de credincioși au participat la manifestările din această seară care au continuat cu săvârșirea în sfântul lăcaș a Slujbei Vecerniei unită cu Litia.

Comentarii Facebook


Știri recente