Priveghere în cinstea Sfintei Cuvioase Parascheva

În Catedrala mitropolitană din Iași a fost săvârșită sâmbătă, 13 octombrie 2012, slujba Privegherii în cinstea Sfintei Cuvioase Parascheva. La acest moment de rugăciune au asistat credincioșii aflați în sfântul lăcaș, dar și cei care formau rândul pelerinilor care au venit să se închine Ocrotitoarei Moldovei, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Răspunsurile la strană au fost date de Corul ‘Basileus’ al Seminarului Teologic Ortodox Liceal ‘Sfântul Vasile cel Mare’ din Iași, dirijat de diac. prof. Mihai Ursache.

‘Privegherea, după cum ne spun Sfinții Părinți, este o cale deosebit de importantă pentru eliberarea de patimi. Privegherea, postul, rugăciunea, milostenia, spovedania și împărtășania deasă sunt căi și mijloace absolut necesare pentru eliberarea de patimi. Sfânta Parascheva a fost o tânără care a luat crucea lui Hristos, căutând eliberarea de patimi. În general, patimile sunt lucrări demonice, ale forțelor întunericului. Dacă sunt lăsate libere fără harul lui Hristos, lucrează devastator în sufletul nostru. Dacă ascultăm de Hristos și luăm calea lui cea strâmtă prin respectarea poruncilor, ne eliberăm de aceste patimi și reușim să câștigăm împărăția cerurilor. Sfinții Părinți spun că dragostea omului pentru sfinți, care este sădită în sufletele lor de Dumnezeu, îi fac pe acești pelerini, chiar dacă plouă afară, să se apropie de sfinți. Oamenii vin nu doar pentru a rezolva problemele materiale, ci mai ales problemele spirituale. Dorul pentru cetatea împărăției cerurilor îi fac pe acești oameni să înainteze către sfinți. Sfinții sunt cei care au câștigat împărăția cerurilor, fiind adevăratele modele ale omului pe care trebuie să le urmăm’, a explicat pr. Mihail Roșu, protopop al Protopopiatului Iași 3, care a făcut parte din soborul slujitorilor Privegherii.

Imediat după miezul nopții, un sobor de preoți a săvârșit Sfânta Liturghie.

Comentarii Facebook


Știri recente