Printr-un gest simbolic, Patriarhul Ecumenic acordă întâietate patriarhală Sfântului Ioan Gură de Aur

Sfântul Ioan Gură de Aur, supranumit astfel pentru elocința sa deosebită, primește o cinste simbolică an de an în ziua de 27 ianuarie când Biserica Ortodoxă pomenește aducerea moaștelor sale la Constantinopol după 31 de ani de la decesul Sfântului Ioan în exil.

Și anul acesta, cu prilejul liturghiei de duminică, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a așezat icoana Sfântului Ioan Hrisostom în tronul patriarhal arătând astfel în mod simbolic cinstea și venerația pe care o oferă predecesorului său în scaunul arhiepiscopal al Constantinopolului.

Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a participat la Sfânta Liturghie oficiată la catedrala Sfântul Gheorghe din cartierul Fanar al Constantinopolului, unde se păstrează fragmente din moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur.

În omilia rostită lângă moaștele și icoana Sfântului Ioan, Patriarhul Ecumenic a făcut referire la personalitatea și lucrarea duhovnicească inestimabilă a predecesorului său, care a fost exilat pentru că nu a acceptat să susțină anumite activități nefavorabile ale autorității lumești din epoca sa.

„De multe ori politicienii, din regiuni sau țări nedemocratice, nu apreciază și nu primesc critica. Iar când un lider spiritual precum Sfântul Ioan Gură de Aur îndrăznește să îi critice atunci acesta este închis sau exilat sau dispare ca urmare a abuzului de putere din partea conducerii politice,” a spus Patriarhul Ecumenic.

„Astfel, și Sfântul Ioan Hrisostom, acest mare Arhiepiscop al Constantinopolului și Învățător al lumii, a fost trimis în Armenia, în Comana”.

„Mă rog ca harul Sfântului Ioan să vă acopere pe toți”, a spus Patriarhul Bartolomeu celor prezenți.

Fragmente din moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur se găsesc și în București la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului și la Paraclisul Sfântul Gheorghe al reședinței patriarhale.

Foto credit: Nikos Manghinas / Patriarhia Ecumenică

Comentarii Facebook


Știri recente

O săptămână de post și filantropie: Repere

A cincea săptămână din Postul Mare a fost o nouă săptămână a filantropiei la nivelul Bisericii Ortodoxe Române. Grăuntele de lumină Una dintre cele mai consistente campanii filantropice se desfășoară la Iași. În cadrul proiectului…

Muzeu băcăuan dedică o expoziție Mănăstirii Bogdana de pe Valea Trotușului, unde a fost stareț Sf. Teodosie de la Brazi

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a inaugurat joi expoziția foto-documentară „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”. Au fost expuse fotografii, manuscrise, documente, obiecte liturgice și de cult și icoane, precum și…