Prin exemplul personal, sfinţii ardeleni ne îndeamnă la mărturisire: IPS Irineu

„Sfinţii Visarion, Sofronie şi Oprea ne îndeamnă, prin exemplul personal, să-L mărturisim pe Dumnezeu în lumea actuală înveninată de necredinţă şi încătuşată de ură”, a precizat Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu în predica rostită joi, de sărbătoarea sfinţilor ardeleni, la Catedrala din Alba Iulia.

Mărturisirea, a explicat ierarhul, „o putem face arătând Mântuitorului Hristos o fidelitate iubitoare, concretizată prin respectarea poruncilor dumnezeieşti şi prin practicarea virtuţilor morale”.

Arhiepiscopul Alba Iuliei a reamintit că sfinţii ardeleni „au apărat cu eroism Ortodoxia”, iar raportarea la exemplul lor trebuie să genereze în noi „imboldul de a cugeta mereu la frumuseţea ei tainică”.

„Biserica Ortodoxă este Mama noastră spirituală pe care trebuie să o iubim, fiindcă ea ne hrăneşte cu nectarul harului divin şi cu pâinea cuvântului evanghelic, călăuzindu-ne spre limanul mântuirii”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

Sărbătoarea Sfinţilor Cuvioşi Mărturisitori Visarion și Sofronie, a Sfântului Mucenic Oprea și a Sfinților Preoți Mărturisitori Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel a început miercuri cu slujba Vecerniei şi a continuat, în ziua praznicului, cu Sfânta Liturghie, oficiate la Catedrala din Alba Iulia.

Sfinții Cuvioși Mărturisitori Visarion și Sofronie și Sfântul Mucenic Oprea au fost canonizați în urmă cu 66 de ani, în data de 21 octombrie 1955. Ceremonia a avut loc la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, în prezența a mii de credincioși şi a fost condusă de Mitropolitul Vasile Lăzărescu al Banatului.

Foto credit: Arhiepiscopia Alba Iuliei

Comentarii Facebook


Știri recente