Primul unificator al principatelor române omagiat la Sfântu Gheorghe

Mihai Viteazul a fost omagiat duminică la Sfântu Gheorghe pentru meritul deosebit de a fi realizat prima unire a principatelor române. În anul 1600 Ţara Românească, Moldova şi Transilvania au fost unite sub sceptrul marelui domnitor muntean.

Manifestările din 27 octombrie 2019 au început prin oficierea Sfintei Liturghii la catedrala din municipiu şi au continuat, de la ora 12:00, în proximitatea grupului statuar dedicat lui Mihai Viteazul.

După intonarea Imnului României au urmat o slujbă de Te Deum, un moment artistic şi cuvintele oficialităţilor adresate în contextul împlinirii a 420 de ani de la intrarea lui Mihai Viteazul în Alba Iulia (1 noiembrie 1599) și realizarea primei uniri a Țărilor Române.

Omagierea domnitorului va continua până în data de 7 noiembrie 2019. Din program face parte şi un concurs judeţean de istorie – literatură, destinat elevilor de clasa a VIII-a şi celor de la liceu.

Evenimentele sunt organizate de Fundația „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe.

Mihai Viteazul a realizat prima unire a celor trei principate

După victoria asupra lui Andrei Bathory, domnitorul şi-a făcut intrarea triumfală în Alba Iulia la 1 noiembrie 1599, primind cheile fortăreţei de la episcopul Napragy.

În mai 1600, Mihai Viteazul l-a alngat de pe tronul Moldovei pe Ieremia Movilă, realizând, astfel, prima unire a Ţărilor Române. Titulatura folosită de voievod era: „Domn al Ţării Româneşti şi Ardealului şi a toată Ţara Moldovei“.

Pentru a consolida unirea, Mihai Viteazul a luat câteva măsuri urgente: a adoptat aceiaşi stemă pentru toate teritoriile (stema cuprindea semnul vulturului cu crucea în cioc), a construit o biserică ortodoxă la Alba Iulia care a servit drept catedrală, a acordat anumite drepturi preoţilor şi iobagilor români şi a numit ca mitropolit al Transilvaniei pe viitorul sfânt Ioan de la Prislop.

Domnitorul muntean a plătit actul unirii cu viaţa în 1601, iar stăpânirea sa peste cele trei provincii a durat aproximativ un an.

Capul domnitorului Mihai Viteazul este îngropat la Mănăstirea Dealu.

Citeşte şi: 7 aspecte despre viața duhovnicească a binecredinciosului domnitor Mihai Viteazul

Foto credit: Mesagerul de Covasna

Comentarii Facebook


Știri recente