Reprezentanții Ministerului Culturii din România au decernat săptămâna trecută primul titlu de Tezaur Uman Viu acordat unui român din comunitățile istorice situate în jurul granițelor. Cu acest prilej, nord-bucovineanul Dumitru Iliuț, dulgher din Crasna, regiunea Cernăuți, a fost distins și cu Crucea Bucovinei, ordin al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Statul român a fost reprezentat la evenimente de ES Alexandru-Victor Micula, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Ucraina, de ES Irina Loredana Stănculescu, Consul General al României la Cernăuți și alți membri ai corpului diplomatic.
Din delegația Ministerului Culturii în Ucraina au făcut parte dr. Virgil- Ștefan Nițulescu, directorul Muzeului Național al Țăranului Român, dr. Natalia Lazăr, coordonator Program Tezaure Umane Vii al Ministerului Culturii, și dr. Elena Iagăr, membră a Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial din Ministerul Culturii.

La evenimente a participat și reprezentantul Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Părintele Consilier Mihai Cobziuc, care este responsabil pentru relația cu minoritățile.
Din partea statului Ucrainean, au fost prezenți Oleg Doskosi, Consilier al șefului Administrației Regionale Militare Cernăuți, Roman Greba, Viceguvernator al Regiunii Cernăuți, și alți oficiali locali.
Malanca va fi propusă pentru patrimoniul imaterial UNESCO
În seara zilei de 31 ianuarie, la Consulatul General al României la Cernăuți a avut loc o masă rotundă cu tema „Strategia externă a Uniunii Europene în domeniul culturii. Diplomație culturală și cooperare transfrontalieră în domeniul salvgardării patrimoniului cultural imaterial România – Ucraina”.

Discuția s-a axat pe promovarea tezaurelor culturale comune în cadrul UNESCO. Partea română și cea ucraineană au decis să promoveze dosarul comun pentru Malanca, un obicei de iarnă din nordul și în sudul Bucovinei.
Sfinții și scriitorii, punți culturale și spirituale
Părintele Consilier Mihai Cobziuc a subliniat puntea între români și ucraineni creată prin cultură și spiritualitate: Poetul Național Mihai Eminescu a studiat la Cernăuți, scriitoarea ucraineană Olga Kobyleanska s-a născut la Gura Humorului, iar o moștenire spirituală comună celor două popoare ne-au lăsat Sf. Cuv. Paisie (Velicicovschi) de la Neamț, Sf. Ier. Petru Movilă și Sf. Cuv. Teodora de la Sihla.
Părintele Consilier a amintit de sprijinul Patriarhiei Române pentru refugiații din Ucraina, de Acatistul Sf. M. Mc. Ioan cel Nou în format bilingv româno-ucrainean publicat de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților cu sprijinul Uniunii Ucrainenilor din România, și a menționat că, la Parohia Dărmănești II, pe care o păstorește, serviciul religios este oficiat în română și ucraineană.

Cu prilejul mesei rotunde, Consulul General Irina Loredana Stănculescu a acordat Diploma de Excelență Mărioarei Calancea, președinta Centrului pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Arboroasa”, organizație care a propus dosarul meșterului Dumitru Iluț pentru titlul de Tezaur Uman Viu.
În aceeași zi, delegația din România, împreună cu Ambasadorul Alexandru Victor Micula și Consulul General Irina Loredana Stănculescu, a vizitat Muzeul de istorie și etnografie al Liceului din Iordănești, Liceul „Alexandru cel Bun” din Cernăuți și Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești.
A doua zi, românii au mai vizitat Muzeul etnografic „Ilie Motrescu”, dedicat memoriei poetului-martir originar din Crasna, care a promovat identitatea românească în plină ocupație sovietică, murind în împrejurări neelucidate la doar 27 de ani.
Primul Tezaur Uman Viu din jurul granițelor

Decernarea titlului de Tezaur Uman Viu dulgherului nord-bucovinean Dumitru Iliuț a avut loc sâmbătă, 1 februarie, în sala de festivități a Liceului „Alexandru Isachi” din Crasna, localitatea de reședință a meșteșugarului.
Acesta este specializat în prelucrarea tradițională a lemnului, confecționând mobilier bisericesc, catapetesme, mobilier gospodăresc și alte obiecte decorative.
Au vorbit Ambasadorul Alexandru-Victor Micula, Oleg Doskosi de la Administrația Regională Militară Cernăuți, Ștefan Dragun, Primarul Comunei Crasna, și alți oficiali și oameni de cultură din România și Ucraina.
În cadrul ceremoniei, Părintele Consilier Mihai Cobziuc i-a înmânat lui Dumitru Iliuț și Ordinul Eparhial „Crucea Bucovinei”, acordat de Arhiepiscopul Calinic al Sucevei și Rădăuților.
Reprezentantul eparhiei l-a felicit pe meșteșugar pentru activitatea de peste 45 de ani în slujba comunității și a păstrării tradiției.
Cu prilejul evenimentului, primarii comunelor Crasna (regiunea Cernăuți) și Vicovu de Sus (județul Suceava) au semnat un acord de colaborare.
Programul Tezaure Umane Vii a pornit ca o inițiativă UNESCO pentru salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial. Anul 2024 a fost primul în care Programul Tezaur Uman Viu al Ministerului Culturii din România a inclus și comunități istorice românești din jurul granițelor.
Vezi și:
Foto credit: Facebook / Mihai Cobziuc