Primul spital al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților va fi sfințit duminică

Sfinţirea primei unităţi medico-sociale a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor va avea loc duminică, 20 august 2017, în Dolhasca, județul Suceava. Slujba va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Pimen.

Noua unitate spitalicească va funcţiona pe locul fostului spital din localitate, clădirea fiind refăcută aproape în totalitate, modernizată şi extinsă, informează Monitorul de Suceava.

Acest proiect a fost iniţiat în anul 2004 şi realizat prin strădania părintelui Gheorghe Saftiuc, de la Parohia Învierea Domnului din Dolhasca, cu binecuvântarea IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Preotul a preluat o clădire degradată, fără acoperiş, cu geamuri sparte şi uşi distruse, şi a transformat-o într-una modernă şi funcţională.

Prima unitate spitalicească inaugurată de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, va dispune de 35 de paturi. Spitalul va avea 2 medici, 6 asistenţi medicali şi infirmiere. Interiorul spitalului este realizat după ultimele standarde, conform reglementărilor actuale. În afara spaţiilor spitaliceşti, au mai fost construite spaţii în care pot funcţiona un laborator de analize şi locuinţe pentru medici.

Finanţarea pentru ridicarea noului spital au venit în cea mai mare parte de la Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, de la Asociaţia Mila Creştină din localitate, dar şi din partea Ocolului Silvic Silva Bucovina şi Consiliul Local Dolhasca.

În apropierea unității medicale a fost ridicat și un Paraclis cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Programul liturgic prilejuit de sfințirea paraclisului și a spitalului va fi următorul:

  • Vineri, 18 august începând cu ora 18:00, la Biserica Învierea Domnului din Dolhasca vor fi aduse moaştele Sf. Cuv. Mc. Efrem cel Nou, ale Sfântului Ier. Nectarie de Eghina, precum şi o copie a icoanei Maicii Domnului Pantanassa. Cu acest prilej vor fi oficiate slujba Aghiasmei şi Taina Sfântului Maslu.
  • Sâmbătă, începând cu ora 08:00, în aceeaşi biserică, vor avea loc Sfânta Liturghie, urmată de o slujbă de pomenire pentru ctitori, iar în jurul orei 18:00 va avea loc Slujba Privegherii.
  • Duminică dimineaţă, de la ora 08:00, în Paraclisul Sfântul Gheorghe va avea loc Slujba Utreniei; începând cu ora 09:00, va începe Slujba de Sfinţire a Paraclisului Mare Mucenic Gheorghe, a Unităţii medico-sociale, a cabinetului stomatologic, a farmaciei şi a troiţei din curtea unităţii. În jurul orei 09:45 va începe Sfânta Liturghie. Slujbele vor fi oficiate de IPS Pimen, împreună cu PS Antonie de Orhei, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului.

La eveniment sunt aşteptaţi reprezentanți ai oficialităților locale și județene.

© Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente