Primul preşedinte al Rep. Cipru, Arhiepiscopul Macarie al III-lea a fost pomenit la 41 ani de la moarte

Primul preşedinte al Republicii Cipru, Arhiepiscopul Macarie al III-lea a fost pomenit duminică la Mănăstirea Kikkos, cu prilejul împlinirii a 41 ani de la trecerea în veşnicie, informează site-ul oficial al Bisericii Ortodoxe a Ciprului.

Slujba a fost oficiată de Mitropolitul Nichifor de Kykkos şi Tillyria, în prezenta ministrului de externe al Ciprului Nikos Christodoulides şi a altor oficialităţi de stat.

Ministrul Nikos Christodoulides a evocat, în cuvântul său, figura emblematică a Arhiepiscopului Macarie despre care a spus că a „lăsat o amprentă de neșters în istoria modernă a Ciprului”.

Oficialul cipriot a remarcat dragostea pe care poporul o poartă Arhiepiscopului Macarie atât pentru activitatea desfăşurată în fruntea ţării, cât şi la conducerea Bisericii Ortodoxe a Ciprului.

Ministrul de Externe l-a numit drept model pe Arhiepiscopul Macarie şi a subliniat că „trebuie să învăţăm din înţelepciunea acestui lider”.

Arhiepiscopul Macarie al III-lea a fost Primat al Bisericii Ortodoxe a Ciprului în perioada 1950 – 1977 și primul președinte al Republicii Cipru între anii 1960 – 1974 și 1974 – 1977.

El este cinstit ca unul dintre cei mai iubiţi eroi ai naţiunii cipriote.

Mormântul său se află la Mănăstirea Kykkos, pe vârful cel mai înalt al Muntelui Troodos, astfel amplasat încât să aibă privelişte spre Pano Panagia, locul unde s-a născut.

Statui ce înfăţişează chipul fostului preşedinte ce poartă cu demnitate haina monahală sunt peste tot în Cipru, din Nicosia, capitala ţării şi până în micul sat de munte unde s-a născut.

Foto credit: Biserica Ortodoxă a Ciprului

Comentarii Facebook


Știri recente