Primul Mitropolit al Banatului a fost pomenit la Timişoara

Mitropolitul Vasile Lazarescu a fost pomenit duminică în catedrala din Timişoara, la împlinirea a cincizeci de ani de la trecerea la Domnul, informează Mitropolia Banatului.

Slujba de pomenire a fost oficiată după Sfânta Liturghie de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan al Banatului.

După slujbă, Înaltpreasfinţia Sa a amintit de principalele realizări ale primului Mitropolit al Banatului care a fost implicat direct în coordonarea lucrărilor de construcție ale Catedralei Mitropolitane, în achiziţionarea și amenajarea actualelor clădiri ale reşedinţei şi Centrului eparhial.

De asemenea, părintele Ionel Popescu, vicar-eparhial, a prezentat volumul „Mitropolitul dr. Vasile Lazarescu. Pastorale și Predici”, precum și Revista de cultură „Coloana Infinitului”, ediție specială dedicată Mitropolitului Vasile Lazarescu.

Episcopia Timişoarei a fost înfiinţată prin Decretul regal din 7 noiembrie 1939.

Până la alegerea ierarhului titular, eparhia a fost administrată de episcopii Andrei Magieru al Aradului (1939 – 1940) şi Nicolae Popoviciu al Oradiei (1940 – 1941).

În 1941 este înscăunat episcopul Vasile Lazarescu ca prim episcop al Timişoarei.

În aprilie 1947 episcopia a fost ridicată la rangul de arhiepiscopie, iar în iulie acelaşi an a fost înfiinţată Mitropolia Banatului a cărei prim mitropolit, dr. Vasile Lazarescu este instalat în 26 octombrie 1947. Acesta păstoreşte până la retragerea dictată de raţiuni politice survenită în anul 1961.

Mitropolitul Vasile Lazarescu s-a născut la 1 ianuarie 1894 în localitatea timișeană Corneşti și a trecut la cele veşnice în ziua de 21 februarie 1969, la mănăstirea Cernica, fiind înhumat, în cripta familială din localitatea sa natală.

În aprilie 1993 a avut loc ceremonia de deshumare a osemintelor, acestea fiind aduse la Catedrala mitropolitană din Timişoara unde au fost reînhumate în cripta ierarhilor de la subsolul lăcașului de cult.

Foto credit: Mitropolia Banatului

Comentarii Facebook


Știri recente