Primul fragment din cel mai vechi exemplar al Bibliei va fi disponibil on-line joi, 24 iulie

Biblioteca Britanică, Mănăstirea «Sf. Ecaterina» de pe muntele Sinai, Biblioteca Națională Rusă din Sankt Petersburg, Biblioteca universitară din Leipzig și alte instituții lucrează la proiectul de editare on-line a unuia dintre cele mai vechi manuscrise cunoscute ale Noului Testament, «Codex Sinaiticus» (sec. IV). Primul fragment va fi disponibil utilizatorilor de Internet joi, 24 iulie, la adresa www.codex-sinaiticus.net, și include primele 100 de pagini din totalul de 400 de pagini față-verso ale Codex Sinaiticus.

Proiectul se va finaliza în anul 2010, când textul integral va putea fi consultat on-line în mod gratuit. Originalul este scris cu litere unciale grecești pe pergament din piele de vițel și conține : părți din Septuaginta, scrierile Noului Testament și două texte ale Părinților Bisericii : «Epistola către Barnaba» și «Păstorul lui Herma». Manuscrisul descoperit la Mănăstirea «Sf. Ecaterina» din Sinai este unul dintre cele 50 de copii ale Sf. Scripturi trimise de Eusebiu de Cezareea Sf. Împărat Constantin cel Mare. Alături de «Codex Vaticanus» și «Codex Alexandrinus», «Codex Sinaiticus» face parte din patrimoniul celor mai vechi texte sacre ale creștinătății.

Comentarii Facebook


Știri recente

Părintele Sofian Boghiu a fost comemorat la Biblioteca Sfântului Sinod: Evocări, mărturii şi lansare de carte

Părintele Arhimandrit Sofian Boghiu a fost comemorat miercuri la Biblioteca Sfântului Sinod, aflată în incinta Mănăstirii Antim din Bucureşti. Mărturii&evocări Evenimentul s‑a desfășurat în Sala „Conon Arămescu‑Donici” a Biblioteca Sfântului Sinod și a reunit ierarhi, clerici…