Primul Episcop al Devei și Hunedoarei a fost înmormântat. A predicat 12 ani mesajul Învierii

„Mesajul Preasfinţitului Gurie este acesta: credeţi în Învierea Mântuitorului Iisus Hristos! (…) Este mesajul pe care vi l-a transmis în cei 12 ani continuu. Mântuitorul a înviat după ce a pătimit pentru noi şi a înviat pentru a noastră mântuire, şi noi vom învia cu toţii, dincolo, în Împărăţia Cerurilor”, a spus Mitropolitul Laurenţiu sâmbătă, la înmormântarea Episcopului Gurie. Primul Episcop al Devei şi Hunedoarei a fost înhumat în catedrala Sfântul Nicolae din Deva.

L-au condus pe ultimul drum ierarhi, clerici, credincioşi şi reprezentanţi ai statului.

Mitropolitul Ardealului a îndemnat să îl pomenim în rugăciunile noastre pe cel care a păstorit Eparhia Devei timp de 12 ani.

„Să-l cinstim, urmându-i pilda vieţii, stăruinţa vieţii lui şi mai ales acel zâmbet al său, sincer şi curat”, a afirmat ierarhul.

IPS Laurenţiu a evidenţiat hărnicia şi dărnicia Preasfinţitului Părinte Gurie. „Nu a avut timp de odihnă, nici nu s-a oprit din misiunea aceasta, şi amintesc un singur lucru pe care noi l-am auzit în Sfântul Sinod, de cele 70.000 de cărţi de catehism, învăţătura de credinţă pentru credincioşi, care au fost înmânate familiilor (din Eparhie – n.r.) El a fost şi smerit, dar şi demn, vrednic slujitor al altarului”.

La finalul slujbei înmormântării, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan a citit mesajul de condoleanţe al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

PS Episcop Andrei al Covasnei şi Harghitei a amintit câteva repere din viaţa şi activitatea duhovnicească a Preasfinţitul Părinte Episcop Gurie.

„Un ierarh vrednic, blând, modest şi discret

În cuvântul său, Mitropolitul Ioan al Banatului a afirmat că Episcopul Gurie a trecut în veşnicie „pentru că şi-a făcut datoria, a împlinit tot ce i-a dat Dumnzeu să facă (…) şi l-a chemat la El”

Din partea slujitorilor sfintelor altare din epahia hunedoreană a vorbit pr. prof. univ. dr. Vasile Vlad, care a amintit momentul când Preasfinţitul Părinte Episcop Gurie a fost ales, apoi întronizat la Deva, în anul 2009.

Victor Opaschi, secretar de stat al Departamentului pentru Culte, a deplâns plecarea prematură a Preasfinţitului Părinte Gurie, primul episcop al Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

„A fost un om bun pentru clerul şi credincioşii săi şi, din câte ştiu, nu a nedreptăţit pe nimeni, cel puţin conştient, încredinţându-şi tuturor inima sa largă. Preasfinţitul Părinte Gurie rămâne în memoria mea ca un ierarh vrednic, blând, modest şi discret, întruchipând imaginea episcopului devotat slujirii apropelui şi comunităţii sale. Mă înclin şi mă închin în faţa coşciugului său, încredinţat fiind că blândeţea şi bunătatea Preasfinţiei Sale vor rămâne mereu în memoria noastră”, a spus Victor Opaschi.

Sicriul cu trupul neînsufleţit a fost purtat de preoţi în jurul Catedralei Episcopale „Sfântul Nicolae” din Deva, însoţit de alaiul arhiereilor, preoţilor şi credincioşilor.

A fost înhumat în pronaosul lăcaşului de cult, „pentru ca toţi cei care vor intra în această catedrală să-şi amintească şi să se roage pentru odihna celui care a fost primul Episcop al Devei şi Hunedoarei, întronizat acum aproape 12 ani în această măreaţă biserică”.

Pământul folosit la acoperirea mormântului a fost adus de la mănăstirile Lainici şi Prislop, în semn de veşnică legătură duhovnicească a regretatului ierarh cu cele două mari aşezăminte monahale.

Foto credit: Mitropolia Ardealului

Comentarii Facebook


Știri recente