Primul centru de zi pentru persoane cu deficiențe de auz și vorbire din regiunea Moldovei

La Biserica „Sf. Sava” din Iași a fost sfințit ieri primul centru de zi pentru persoane cu deficiențe de auz și vorbire din regiunea Moldovei. Așezământul îl are ca ocrotitor pe Sfântul Proroc Zaharia și a fost realizat cu sprijinul autorităților locale și centrale. Aici, persoanele cu deficiențe de auz și vorbire vor primi consiliere, vor fi ajutate să se integreze în societate și vor putea participa la diferite programe de petrecere a timpului liber, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Luni, 12 mai 2014, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a sfințit Centrul de Zi pentru persoane cu deficiențe de auz și vorbire „Sfântul Proroc Zaharia”. La eveniment au participat oficialități locale, parlamentari de Iași și persoane cu deficiențe de auz și vorbire, beneficiare ale serviciilor oferite de noul așezământ.

La final, pr. Mihai Prodan, slujitor la Biserica „Sf. Sava” și inspector eparhial în cadrul Sectorului de asistență socială și medicală al Arhiepiscopiei Iașilor, le-a vorbit celor prezenți despre ceea ce se dorește a se realiza la centrul pe care îl păstorește: „La acest centru, persoanele cu deficiențe de vorbire și auz din Iași vor putea să găsească zilnic personal specializat, atât din cadrul parohiei, cât și din cadrul Primăriei. Ele vor putea să se adreseze pentru problemele pe care le au, vor putea să folosească o bibliotecă cu peste 1.000 de volume, vor beneficia de îndrumare și sprijin, vor putea să organizeze activități de socializare, activități recreative. Toate aceste eforturi care au fost făcute de Parohia „Sf. Sava cel Sfințit”, de Ministerul Muncii și de Primăria Municipiului Iași au avut la bază conștiința noastră că persoanele cu deficiențe de auz și vorbire sunt fiii Bisericii și membri ai comunității ieșene”.

De asemenea, IPS Mitropolit Teofan și-a exprimat bucuria pentru inaugurarea unui asemenea centru destinat unei categorii speciale de credincioși: „Este un semn de normalitate, acesta al împlinirii de către parohie a dublului ei rol: spațiu sacru pentru rugăciune și slujirea cuvântului, iar pe de altă parte, prezență în cetate ca slujire culturală, economică, sportivă, iar în acest caz o slujire cu dimensiune filantropică, socială, diaconală. Bucuria mea este cu atât mai mare cu cât acest așezământ este destinat unor persoane cu caracter special, care au o sensibilitate cu totul aparte, care simt lucrurile din lume dincolo de zgomotul lor și care comunică într-un mod aparte cu cei din jurul lor. Într-o vreme în care punțile de comunicare dintre oameni sunt tot mai fragile, ajutorarea semenilor reprezintă o misiune socială mai mult decât necesară. Nici un efort nu e prea mare pentru a-i îngriji pe cei vitregiți de bucuria descoperirii cuvântului cald și a muzicii înălțătoare, de a-i integra în societate și a le oferi un drum către împlinirea sufletească”.

Proiectul de construcție a centrului de zi pentru persoanele surdo-mute a fost demarat în anul 2007, după ce Parohia „Sfântul Sava cel Sfințit” a donat 700 de metri pătrați de teren Direcției de Asistență Comunitară. Beneficiarii vor fi ajutați să se descurce în societate și chiar să își găsească un loc de muncă. De asemenea, ei vor participa și la activități recreative, având la dispoziție și o bibliotecă dotată cu o mie de cărți, precum și o sală de sport. Pe lângă consilieri, vor fi trei interpreți care au misiunea de a ajuta persoanele cu deficiențe de auz și vorbire să interacționeze mai ușor cu funcționarii din instituțiile publice.

Comentarii Facebook


Știri recente