Primii absolvenți ai Facultății de Teologie din Iași s-au reunit după 25 ani

Absolvenții primei promoții (1993) a Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași s-au întâlnit luni, atât în rugăciune, la Catedrala Mitropolitană, cât și la facultate pentru a marca momentul aniversar.

În Catedrala Mitropolitană, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, absolvent al primei promoții a Facultății din Iași.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa, împreună cu preoții absolvenți ai institutului teologic universitar ieșean i-au mulțumit lui Dumnezeu pentru binefaceri, dar s-au rugat și pentru colegii și profesorii lor trecuți la cele veșnice.

Episcopul vicar Timotei Prahoveanul
PS Timotei Prahoveanul în Catedrala Mitropolitană din Iași. Foto: Constantin Ciofu / ZL

Episcopul vicar a enumerat slujirile în care se află majoritatea absolvenților din 1993:

„Preoți cu multe vrednicii, unii dintre ei, profesori de teologie, de 25 de ani slujind facultatea din apropierea Sfintei Mitropolii, sau alte școli de teologie din Moldova.

Apoi, preoții ce au lucrat sau lucrează în administrația bisericească, fiind slujitori devotați ai Bisericii și îndrumând preoții în fruntea cărora au stat mulți ani. Alții, slujitori cu mulți talanți dăruiți de Dumnezeu, aici la Iași sau în alte centre eparhiale, preoți care au construit biserici, unele adevărate catedrale”.

Reînființarea Facultății de Teologie din Iași

Facultatea de Teologie din Iași, cu rădăcini în Academia Mihăileană, este membră fondatoare a Universității „Alexandru Ioan Cuza”.

Facultatea a funcționat pentru scurtă vreme la jumătatea secolului XIX și a fost închisă din cauza numărului mic de studenți, a dificultăţilor economice şi a lipsei personalului didactic calificat corespunzător.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în vremea slujirii ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, a reînființat Facultatea de Teologie din Iași, în toamna anului 1990.

În cuvântul rostit cu prilejul momentului aniversar de luni, Episcopul vicar Timotei Prahoveanul a evocat modul în care a avut loc reînființarea Facultății, când actualul Patriarh „i-a adunat la Iași pe teologii moldoveni care îşi începuseră studiile la institutele teologice din Bucureşti şi Sibiu”.

„S-au întâlnit atunci tineri din şase judeţe ale Moldovei, absolvenţi ai Seminarului Teologic Liceal Ortodox de la Mănăstirea Neamţ. Ajunşi la Iaşi, tinerii teologi au învăţat în condiţii mai dificile, întrucât actuala clădire a facultăţii încă nu era retrocedată Bisericii, a amintit Preasfinția Sa.

La final, Episcopul vicar și-a exprimat recunoștința față de Părintele Patriarh, pe care l-a numit „ctitorul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi”.

„Îndreptăm gând de recunoştinţă către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, ctitorul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi. Rugăm pe Dumnezeu să primească rugăciunile de mulţumire înălţate şi să-i păstreze pe absolvenţii acestei promoţii în iubirea Sa”, a spus ierarhul.

Cursul festiv al promoției 1993

Întâlnirea a continuat în Sala Coloanelor a facultății, unde părintele decan Ion Vicovan i-a felicitat pe cei care au absolvit la Iași în urmă cu 25 de ani.

Pr. Ion Vicovan
Pr. Prof. Univ. Dr. Ion Vicovan felicită primii absolvenți ai Facultății de Teologie din Iași. Foto: Doxologia

Îndrumătorul de an al primei promoții, Pr. Gheorghe Popa, actualmente directorul şcolii doctorale de la facultatea ortodoxă ieşeană, a subliniat jertfa „generaţiei fondatoare a facultăţii de teologie”.

„Aţi făcut o jertfă venind de la facultăţile de teologie din Bucureşti şi Sibiu. Împreună am început această lucrare frumoasă, în prezent fiind în etapa în care atât noi, cât şi dumneavoastră culegem roadele. Întreaga frumuseţe a Ortodoxiei noastre se oglindeşte în această generaţie”, a spus Pr. Prof. Dr. Gheorghe Popa.

Absolvenții promoției 1993
Absolvenții promoției 1993 a Facultății de Teologie din Iași. Foto: Doxologia

Au avut intervenţii atât cadrele didactice, cât și foştii absolvenţi care şi-au exprimat bucuria revederii și a comuniunii.

Programul a cuprins strigarea catalogului şi păstrarea unui moment de reculegere pentru profesorii şi colegii trecuți la cele veșnice.

Vezi și Promoţia ’98 a Facultăţii de Teologie din Iaşi s-a reunit la 20 ani de la finalizarea cursurilor

Foto credit: Constantin Ciofu / ZL

Comentarii Facebook


Știri recente

O săptămână de post și filantropie: Repere

A cincea săptămână din Postul Mare a fost o nouă săptămână a filantropiei la nivelul Bisericii Ortodoxe Române. Grăuntele de lumină Una dintre cele mai consistente campanii filantropice se desfășoară la Iași. În cadrul proiectului…

Muzeu băcăuan dedică o expoziție Mănăstirii Bogdana de pe Valea Trotușului, unde a fost stareț Sf. Teodosie de la Brazi

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a inaugurat joi expoziția foto-documentară „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”. Au fost expuse fotografii, manuscrise, documente, obiecte liturgice și de cult și icoane, precum și…