Promoţia ’98 a Facultăţii de Teologie din Iaşi s-a reunit la 20 ani de la finalizarea cursurilor

promotia 98

Absolvenții promoției 1998 ai Facultății de Teologie din Iași s-au întâlnit luni cu prilejul împlinirii a 20 ani de la finalizarea cursurilor universitare.

Întrunirea s-a desfăşurat la Centru cultural pastoral „Sfântul Daniil Sihastrul” de la mănăstirea Durău din județul Neamț.

Liturghie arhierească şi curs festiv

Evenimentul a început luni dimineață cu Sfânta Liturghie oficiată de Episcopul vicar Patriarhal Varlaam Ploieșteanul, profesor al generației amintite. Alături de ierarh au slujit mai mulţi clerici din promoţia anului 1998.

După slujbă a fost organizat cursul festiv.

„Anii studenției au fost definitorii pentru formarea educațională și duhovnicească a absolvenților”, a declarat pentru Radio Trinitas părintele arhim. Paisie Teodorescu, vicar patriarhal.

Părintele arhimandrit, membru al promoţiei din 1998, a evidenţiat că atmosfera anilor de studiu a fost „intensă şi plină de dinamism”, iar „viaţa liturgică a studenţilor teologi de la Iaşi era foarte activă”.

Membrii promoţiei 1998 alături de Episcopul Varlaam Ploieşteanul. Foto credit: Basilica.ro

„În afara orelor obişnuite de rugăciune la capela facultăţii, mulţi studenţi mergeau cu regularitate la Catedrala mitropolitană, la mănăstirea Sfinţii Trei Ierarhi, la mănăstirea Golia, probabil şi pentru că existau în aceste biserici preoţi duhovnici de o profundă, dar discretă spiritualitate, care completau în mod minunat studiile noastre teologice”, a spus arhim. Paisie Teodorescu.

Părintele vicar Paisie Teodorescu a rememorat „profesorii de înaltă ţinută academică” din Facultatea de Teologie de la Iaşi.

El a adus aminte de Părintele Patriarh Daniel, „cel care a reînfiinţat şi a renăscut Facultatea de Teologie”, de Episcopul Varlaam Ploieşteanul, de acad. Emilian Popescu, dar şi de părinţi profesori precum: Nicolae Achimescu, Petre Semen, Viorel Sava, Ghoerghe Popa, Ioan Vicovan, Clement Haralam, etc.

Arhim. Clement Haralam, Marele Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, a fost îndrumătorul de an al promoţiei din 1998.

Facultatea de Teologie de la Iaşi

Începând din anul universitar 1990-1991, în cadrul Mitropoliei de la Iaşi a fost reînfiinţat Institutul Teologic de Grad Universitar, devenit în 1991, la solicitarea Universităţii „Al. I. Cuza”, facultate membră, cu drepturi şi obligaţii depline.

Iniţial facultatea a funcţionat în spaţiul Primăriei, după care începând cu 1993 în clădirea fostului Seminar “Mitropolit Veniamin Costachi”, construit pe locul reşedinţei Prinţului Grigore Sturza.

Astăzi, singura facultate de teologie din Nord-Estul României, formează nu numai preoţi, ci şi specialişti în mai multe domenii, pe cele patru direcţii de studiu: Teologie Pastorală, Teologie Socială, Teologie Didactică, Artă Sacră, la toate nivelele de studiu: Licenţă în Teologie, Master în Teologie şi Doctorat în Teologie.

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente