Primele declarații ale noilor arhierei vicari aleși. Ce au transmis credincioșilor din diaspora

După alegerea ca arhierei vicari în ședința de joi a Sfântului Sinod, Arhimandriții Atanasie Rusnac și Teofil Roman au oferit câteva declarații privitor la misiunea care îi așteaptă în diaspora, în noile slujiri din Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, respectiv a Spaniei și Portugaliei.

Arhim. Atanasie (Tudor) Rusnac, arhiereu vicar ales al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a mulțumit lui Dumnezeu și ocrotitorului său spiritual, Sfântul Atanasie cel Mare, „pentru toate binecuvântările pe care le-a primit în această zi”. De asemenea și-a exprimat aprecierea față de Părintele Patriarh și de membrii Sf. Sinod, dar în special i-a mulțumit duhovnicului său, PS Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei.

Potrivit Radio Trinitas, Arhim. Atanasie a spus că situația Eparhiei Ortodoxe Române a Italiei îi este deja cunoscută, fiind acolo de zece ani, alături de PS Siluan. Din 2011 și până în prezent a îndeplinit funcția de Vicar Eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

Referitor la misiunea pe care o va avea, noul arhiereu vicar ales a declarat: „Trebuie să continuăm să facem același lucru: să fim alături de oameni, de credincioși, de bolnavi, săraci, întemnițați, de cei care au nevoie de un cuvânt de mângâiere, să facem slujirea lui Dumnezeu cu inimă deschisă și în același spirit de misionarism, dând totul pentru Dumnezeu și mai puțin pentru noi”.

Arhim. Atanasie a transmis un mesaj clericilor și credincioșilor din Eparhie cărora le-a mulțumit pentru rugăciune și încurajare.

Noul vicar le-a spus clericilor din eparhie că speră la „o împreună-lucrare, o co-responsabilizare și la o misiune care să fie mai aproape de oameni, mai aproape de familiile preoților”, iar credincioșilor le-a dorit „un post binecuvântat” și a mărturisit că dorește să fie alături de ei la Înviere.

Noul arhiereu vicar va purta titulatura Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania.

Arhim. Teofil (Petru) Roman, arhiereu vicar ales al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, a spus că „primește chemarea PS Timotei și alegerea Sf. Sinod ca fiind chemarea și alegerea Domnului Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos”.

Noul arhiereu vicar ales și-a exprimat de asemenea mulțumirea față de Dumnezeu și față de cei care l-au ajutat să ajungă în acest moment între care și duhovnicului său, PS Vasile Someșanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Întrebat fiind ce perspective are asupra viitorului, Arhim. Teofil a spus: „Cred că numai Dumnezeu știe ce mă așteaptă și pe aceasta mă bazez la acest început de drum”. Noul arhiereu vicar ales a afirmat că merge în ținuturile Spaniei și Portugaliei după voia lui Dumnezeu spre a sluji Sfintei Sale Biserici și „spre a-i face ascultare Preasfințitului Părinte Timotei”.

Arhim. Teofil a spus că speră ca întâlnirea cu credincioșii din diaspora să fie una frumoasă și a mărturisit că se gândește în acest moment „mai mult la credincioșii de la Cluj care rămân triști” după plecarea sa.

Noul arhiereu vicar ales a fost din 2008 eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca și timp de douăzeci de ani colaborator al postului de radio „Renașterea” al Arhiepiscopiei Clujului.

Noul arhiereu vicar va purta titulatura Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia.

În cadrul ședinței Sf. Sinod de joi, 15 februarie 2018 au fost luate mai multe hotărâri. Detalii aici.

Foto credit: Robert Nicolae / Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente